Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Boris samtal med Tegnell innan stora coronabeslutet

Hör Tegnells svar om Boris Johnson.
Statsepidemiolog Anders Tegnell.Foto: AMIR NABIZADEH/TT / TT NYHETSBYRÅN
Premiärminister Boris Johnson.Foto: JESSICA TAYLOR / UK PARLIAMENT HANDOUT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Boris Johnson sökte upp Anders Tegnell under arbetet med hur Storbritannien försöka få bukt med coronakrisen, rapporterar The Spectator

Tegnell hade sedan minst ett samtal med Johnson och finansminister Rishi Sunak innan besluten togs om de nya coronarestriktionerna.

Under torsdagens presskonferens ville Anders Tegnell inte kommentera samtalet, men han dementerade inte att det skett.

I tisdags meddelade Boris Johnson att Storbritannien inför nya hårda restriktioner i landet till följd av en ökad smittspridning. 

Nu rapporterar The Spectator och andra brittiska medier att premiärministern pratade med statsepidemiolog Anders Tegnell innan beslutet fattades. 

Anledningen till att Tegnell kontaktades uppges vara för att Johnson sökte utomstående experters röster inför beslutet om nya restriktionerna. 

Samtal med Sunak och Johnson

Enligt The Spectator deltog både Johnson och finansminister Rishi Sunak i samtalet med Tegnell. 

Sveriges coronastrategi ska ha inspirerat parlamentsledamöter till att sätta press på brittiska regeringen att verka mer för en Sverigeinspirerad strategi.

Något som ska ha vägts in i samtalet mellan den brittiske premiärministern och finansministern, och den svenske statsepidemiologen, enligt tidningen.

Krav på munskydd i flera sektorer

Hur pass starkt intryck Anders Tegnell lämnade på den brittiska regeringens ledarskikt är oklart. Restriktionerna, som presenterades av Johnson under ett tal i tisdags, innebär bland annat samtlig personal inom flera serviceyrken, som restaurang, taxi och klädaffärer, tvingas bära munskydd.

– Din hosta kan vara någon annans dödsdom, sa Boris Johnson i talet.  

Premiärministern fortsatte med att det brittiska folket var duktigt på att följa restriktionerna när pandemin precis hade drabbat landet, men att det den senaste tidens uppstått ”allt för många möjligheter” för viruset att spridas. 

– Vi vet att det inte är mindre farligt nu än i våras, sa Boris Johnsson i talet.

Professor Catherine Barnards kritik mot Johnson:

Catherine Barnard om Boris Johnsons hantering av corona.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.