Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Smittan slår mot britterna – Boris Johnson tvärvänder

Hör Boris Johnsons coronatal till nationen.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson höll tal till nationen på tisdagskvällen.
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson kommer att hålla ett tv-sänt tal till nationen på tisdag kväll.Foto: KIRSTY WIGGLESWORTH / AP TT NYHETSBYRÅN
En kö utanför ett test-center i Edmonton, London.Foto: WILL OLIVER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
London-bor njuter av solen i den lilla parken Soho Square i centrala London.Foto: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Planen att gradvis tillåta publik på sportarenor i Storbritannien från och med den 1 oktober läggs också på is. På bilden syns bland andra sir Alex Ferguson när Manchester United mötte Crystal Palace på Old Trafford i Manchester i lördags.Foto: SHAUN BOTTERILL / REUTERS BILDBYRÅN
Skottlands försteminister Nicola Sturgeon.Foto: FRASER BREMNER / SCOTTISH DAILY MAIL / / EPA TT NYHETSBYRÅN
Nordirlands försteminister Arlene Foster, tillsammans med före detta premiärministern Theresa May.Foto: TOLGA AKMEN/LNP/REX/SHUTTERSTOCK / TOLGA AKMEN/LNP/REX/SHUTTERSTOCK REX FEATURES
Foto: JON SUPER / AP TT NYHETSBYRÅN
1 / 9

Under tisdagskvällen höll Storbritanniens premiärminister Boris Johnsson tal till nationen, med hårda ord till de britter som inte följer coronarestriktioner: 

– Din hosta kan bli någon annans dödsdom. 

Talet hålls efter att 4 926 nya coronafall registrerats under tisdagen - den högsta siffran i landet sedan sjunde maj. 

Nya restriktioner införs nu på flera håll i Storbritannien efter att antalet nya covid-fall ökat under den senaste veckan. 

Bland annat måste samtlig personal inom flera serviceyrken, som restaurang, taxi och klädaffärer bära munskydd.

I sitt tal till nationen uppmanade premiärministern alla som kan att jobba hemifrån - en tvärvändning mot tidigare då han uppmanat britterna att återvända till sina arbetsplatser. 

Premiärministerns hårda ord till britterna

I talet bannar Boris Johnsson britterna:

– Din hosta kan vara någon annans dödsdom. 

Premiärministern sa också att det brittiska folket var duktigt på att följa restriktionerna när pandemin precis hade drabbat landet, men att det den senaste tidens uppstått ”allt för många möjligheter” för viruset att spridas. 

– Vi vet att det inte är mindre farligt nu än i våras, sa Boris Johnsson i talet.

Puben stänger tidigt 

I England måste alla pubar, barer och restauranger stänga senast klockan 22 från och med torsdag. I Wales från och med i dag, tisdag.

Polis får då också rätt att anhålla personer som inte följer riktlinjerna om två meters avstånd, samt bötfälla dem upp till 1 000 pund – cirka 11 300 svenska kronor.

Boris Johnsson underströk i talet att militär kan kallas ut på gatorna i Storbritannien för att se till att restriktionerna efterlevs:

– Vi kommer att ha mer poliser och militär ute. 

De nya restriktionerna kommer troligen att gälla i sex månader framöver.

Se CNN:s inslag om svenska coronahanteringen

CNN:s reporter Max Foster på plats i Sverige – möter Anders Tegnell

Nya coronaregeln i Storbritannien:

Storbritannien tillåter inga sällskap på fler än sex personer

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.