Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Boris Johnsons sorg – mamman dog hastigt

Följ senaste nytt i Expressen TV.
Charlotte Johnson-Wahl blev 79 år
Foto: Lucy Young/REX / TT NYHETSBYRÅN
Boris Johnson sörjer sin mor.
Foto: RAY TANG/ LNP/ SHUTTERSTOCK

Storbritanniens premiärminister drabbades av sorg på måndagskvällen.

Boris Johnsons mor Charlotte Johnson-Wahl avled vid 79 års ålder.

– Hon dog plötsligt, men fridfullt, säger familjen i ett uttalande till the Telegraph.

Charlotte Johnson-Wahl var familjens starka matriark. Boris Johnson ska ha kallat henne för den ”högsta auktoriteten” i familjen. På måndagskvällen gick hon bort på ett sjukhus i London, rapporterar the Telegraph.

Charlotte Johnson-Wahl var konstnär, med porträttmålning som specialitet och har bland annat ställt ut i the the Mall Galleries i London. Bland kändisar hon porträtterat märks ”Helt hysteriskt”-stjärnan Joanna Lumley och författaren Jilly Cooper.

– Min äldre syster var oerhört smart, precis som min yngre bror. Mina föräldrar visste inte vad de skulle göra med mig, så de gav mig lite målargrejer och det visade sig att jag var bra på det. Sen slutade jag aldrig, har hon berättat.

Hon var dotter till advokaten sir James Fawcett, som var ordförande för Europarådets kommission för de mänskliga rättigheterna. Redan vid 40 års ålder diagnosticerades hon med Parkinson, men hon fortsatte ändå måla.

Mamma röstade inte på Tories

Hon har tidigare hyllats av sin son, premiärministern, med orden:

– Hon lärde mig tro på att alla människor på planeten har samma betydelse, samma värdighet och är lika mycket värda.

Trots att hon hade två söner som gav sig in i politiken för de konservativa – Boris bror Joseph har suttit i parlamentet – har hon sagt att hon aldrig har röstat på Tories. 

Kollegor i parlamentet började skicka kondoleanser via sociala medier på måndagskvällen. ”Jag är ledsen över att höra om premiärministerns förlust. Mina kondoleanser till honom och hans familj”, skriver Labour-ledaren Keir Starmer.

https://twitter.com/Keir_Starmer/status/1437529533641601028

Boris Johnsons paraplystrul får prins Charles att bryta ihop

Premiärministern fick kämpa mot vädrets makter.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.