Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Boris Johnsons plan: Vill hårdbanta public service

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vill hårdbanta public service.Foto: MATT DUNHAM / AP
Foto: WILL OLIVER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson vill hårdbanta public service och skrota tv-avgiften.

Det kan snart komma liknande utspel i andra europeiska länder, säger medieforskaren Ester Pollack till Svenska Dagbladet.

Enligt uppgift till tidningen The Times skissar brittiska ministrar på ett förslag om att avkriminalisera licenssmitare från och med år 2022. Den i dag obligatoriska tv- och radioavgiften ska sedan helt avskaffas från och med år 2027. Därefter skulle kostnaden för att få se eller lyssna på BBC-innehåll i etern vara frivillig.

Regeringen vill enligt tidningen också att BBC avvecklar de flesta av sina radiostationer samt några av de tio tv-kanalerna, samt drastiskt minskar sin närvaro på internet.

Forskaren: Ses som ett hot av många politiska partier

Ester Pollack, professor vid institutionen för mediestudier vid Stockholms universitet, tror att den brittiska regeringens planer att hårdbanta public service kan få konsekvenser runtom i Europa – och det gäller Sverige också.

– Det här går ju vidare från land till land. Medierna – alltså public service – ses av många politiska partier som spöken, som ett hot, säger Pollack till tidningen.

LÄS MER:
För dig med premium – Allt det senaste inom nyheter

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.