Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Boris Johnsons plan: Strunta i nya lagen

Boris Johnsons beslut efter högljudda debatten.
Boris Johnson fortsätter planen på en hård brexit om han inte kommer överens med EU om ett nytt avtal.Foto: UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT / EPA/ TT
Parlamentet har försökt stoppa Boris Johnson – en maktkamp som inte är över ännu.Foto: UK PARLIAMENTARY RECORDING UNIT / EPA/ TT

Boris Johnson tänker utmana den nya lag som är tänkt att stoppa honom från en hård brexit nästa månad.

Enligt högt uppsatta källor förbereder sig den brittiska premiärministern på att avgöra frågan i domstol, skriver Bloomberg. 

Boris Johnsons plan är klar inför den kommande veckans förhandlingar med EU om det brittiska utträdet ur unionen. Storbritanniens premiärminister tänker sig en hård linje när han på måndag, för första gången, ska sätta sig i direkta förhandlingar med Europakommissionens president Jean-Claude Juncker.

Detta enligt högt uppsatta brittiska regeringskällor till Bloomberg. 

Boris Johnson vägrar skicka brev till EU

Johnson har lovat att göra allt han kan för att få till ett avtal med EU och få detta godkänt i parlamentet före deadline den 31 oktober. Men han kommer samtidigt sätta press på Juncker genom att säga att detta är sista chansen och att han varken kommer att be om mer tid – eller gå med på en förlängning av tiden om han får ett sådant erbjudande. 

Det innebär att han, om förhandlingarna inte ger något, helt enkelt kommer att strunta i den nya lag som kräver att han ska försöka skjuta upp utträdet om inte ett avtal nåtts. Enligt lagen måste Boris Johnson, om inget avtal förhandlats fram före den 19 oktober, skicka ett brev till EU med en begäran om förlängda förhandlingar. Det är detta brev han kommer att vägra skicka.  

Parlamentet kan försöka stoppa brexit helt

I stället tänker han försöka besegra sina motståndare i domstol. Enligt regeringskällan förbereder sig Boris Johnson på att hans agerande kommer att dras inför rätta direkt efter att det står klart att han inte ansökt om förlängda förhandlingar. Troligen kommer även lagförslag för att stoppa brexit helt föras fram i parlamentet, enligt källan.

LÄS MER: Boris Johnson och Jean-Claude Juncker ska mötas för att prata brexit
LÄS MER: Tidigare Tory-kandidat går över till liberaldemokraterna