Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Boris Johnsons nya EU-hot: Vägra betala

”Pengar är ett bra lösningsmedel och smörjmedel för att få en bra affär”, säger Boris Johnson, som är den ledande kandidaten att efterträda premiärminister Theresa May i Storbritannien.Foto: ROB PINNEY/LNP/SHUTTERSTOCK / ROB PINNEY/LNP/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Brexitdatumet, som har skjutits fram flera gånger, är fastställt till den 31 oktober.Foto: ALASTAIR GRANT / AP TT NYHETSBYRÅN

Nu hotar Boris Johnson, som kan efterträda Theresa May, med att hålla inne på 39 miljarder brittiska pund.

Pengarna ska inte betalas ut förrän EU erbjuder Storbritannien bättre villkor för brexit, skriver Reuters.

– Pengar är ett bra lösningsmedel och smörjmedel, säger han.

Johnsons kampagn får nu stöd av brexitministern James Cleverly.

Tidigare utrikesminister Boris Johnson är den ledande kandidaten att efterträda Theresa May som Storbritanniens näste premiärminister. Johnson är en kontroversiell politiker och har kritiserats både från höger och vänster.

Nu vill Boris Johnson vägra betala de tidigare överenskomna 39 miljarder brittiska pund, motsvarande nästan 500 miljarder svenska kronor, som en påtryckning mot EU i brexitförhandlingarna.

Summan som Storbritannien är skyldiga EU hade avtalats fram som en ”separationsersättning” mellan parterna, enligt The Guardian.

– Jag har alltid tyckt det är konstigt att vi skulle gå med på att skriva hela checken innan vi har ett färdigt avtal. Pengar är ett bra lösningsmedel och smörjmedel för att få en bra affär, säger Boris Johnson till Sunday Times.

Pengarna ska inte betalas ut förrän EU går med på bättre villkor för brexit.

Boris Johnson är favorit att bli ny premiärminister.

Boris Johnsons kandidatur för att efterträda May stöds nu av Brexit-ministern James Cleverly meddelar för tidningen Sky News.

Låsningar i brexitförhandlingarna

Det var på fredagen som May meddelade sin avgång som ledare av det brittiska konservativa partiet, efter påtryckningar från flera håll.

Den brittiske premiärministern har under en tid utstått svåra utmaningar i brexitförhandlingarna med låsningar i det brittiska parlamentet.

Brexitdatumet, som har skjutits fram flera gånger, är nu fastställt till den 31 oktober.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.