Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Boris Johnsons ilska efter mötena med EU:s ledare

Världsledare samlas för att diskutera corona och klimatet.
Angela Merkel och Boris Johnson diskuterade Nordirland under lördagen. De kom inte överens.
Foto: STEFAN ROUSSEAU / AP/ TT
Boris Johnson träffade även Ursula von der Leyen, som uppmanade Johnson att genomföra det som man kommit överens om.
Foto: PETER NICHOLLS / AP/ TT

Bråket om Nordirland hettade till ytterligare under lördagen.

Boris Johnson ilsknade till rejält på EU-topparna när de uppmanade honom att hålla sitt ord.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson ilsknade till på EU:s starkaste ledare under G7-mötet i Cornwall. Efter en serie möten med Frankrikes Emmanuel Macron, Tysklands Angela Merkel och EU:s Ursula von der Leyen säger han ilsket:

– Jag har talat med några av våra vänner här i dag, som inte verkar förstå att Storbritannien är ett enda land och ett territorium, säger Boris Johnson till Sky News.

– Jag tror att de behöver få in det i sina huvuden.

Boris Johnsons hot

Johnson återupprepade också sitt hot om att åberopa artikel 16 i Nordirlandprotokollet. Nordirlandprotokollet kom till för att undvika en hård gräns mellan Irland och Nordirland och är det avtal som bland annat reglerar hur varor förs in och ut över gränsen till Nordirland från övriga Storbritannien. 

Artikel 16 ger parterna rätt att på egen hand vidta åtgärder om avtalet leder till ”allvarliga ekonomiska, samhälleliga eller miljömässiga svårigheter som riskerar att bestå”.  

– Om protokollet fortsätter att användas på det här sättet kommer vi naturligtvis inte att tveka om att åberopa artikel 16, säger Johnson.

– Glöm inte att EU självt åberopade artikel 16 i januari för att stoppa vaccin att föras in i Storbritannien från EU.

Enligt britterna har avtalet orsakat för stora problem att föra in varor till Nordirland från övriga delar av kungadömet – och därmed har det en skadlig påverkan på Nordirland. 

Korvhandelskrig

Vad man främst oroar sig för är kontroller på olika köttprodukter, såsom korvar och köttfärs, som väntas införas när en övergångsperiod för dessa produkter går ut vid månadsskiftet. EU har varnat för att om Storbritannien ensidigt förlänger övergångsperioden kan man svara med tullar på brittiska exportvaror och därmed utlösa vad som har kallats ett korvhandelskrig.

– Jag tror att protokollet kan fungera om det tillämpas på ett förnuftigt vis, men som det är nu sätts alla möjliga hinder upp, säger Johnson och menar att det inte bara handlar om aktuella köttprodukter.

På lördagens möten ska Ursula von der Leyen ha uppmanat Boris Johnson att genomföra vad man kommit överens om. Macron ska å sin sida ha sagt att Johnson borde hålla sina löften.

Drottningens svar river ner skratt

Skär tårta – med ett svärd.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.