Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Boris Johnsons hån mot Macron efter ubåtsaffären

Det här ligger bakom det stordiplomatiska bråket.
Boris Johnson hånade Macron efter ubåtsaffären.
Foto: LAMKEY ROD/ CNP/ ABACA / STELLA PICTURES
Macron har varit rasande efter avtalet.
Foto: ELIOT BLONDET-POOL/ SIPA/ SHUTTERSTOCK

Storbritanniens premiärminister tycker det är dags för Frankrike att komma över ilskan efter att ha blivit åsidosatta i nya ubåtsaffären.

Med en franskengelsk röra uppmanade Boris Johnson Macron att: ”prenez un grip” och att ”donnez-moi un break”.

Frankrikes ilska över att Australien bryter sitt ubåtsavtal med Frankrike till förmån för att ingå en säkerhetspakt och ett ubåtsavtal med USA och Storbritannien har varit stor. Det nya avtalet hade slutits i största hemlighet bakom fransmännens ryggar. 

Utrikesministern kallade avtalet ett ”knivhugg i ryggen” och Macron kallade hem sina ambassadörer från Washington och Canberra. 

I ett möte med pressen på onsdagen klargjorde Boris Johnson vad han tyckte om ilskan. 

– Jag anser att det är dags för några av våra käraste vänner att ”prenez un grip” om detta och ”donnez-moi un break”.

De franskengelska ordlekarna kommer ur de engelska uttrycken ”get a grip” och ”give me a break” – premiärministern anser alltså att Macrons regering borde lugna ner sig lite och skärpa sig.

Macron skickar tillbaka ambassadör

Senare under dagen talades presidenterna Joe Biden och Emmanuel Macron vid över telefon – och tonen hade då mjuknat betydligt. I ett gemensamt uttalande säger de sig vara överens om att det hade varit bättre med öppna samtal och att de kommer att träffas i Europa i oktober. Sannolikt handlar det om G20-mötet i Italien eller i samband med det, skriver the Guardian

Samtidigt lovade Biden att inte hålla Frankrike utanför framtida säkerhetssamtal när det gäller regionen kring Sydostasien och Stilla havet.

Macron meddelade också att den hemkallade ambassadören kommer att återvända till Washington. Något besked om att ambassadören i Canberra skickas tillbaka har inte kommit.

Örfilen på president Emmanuel Macron

Emmanuel Macron attackerad när han träffade väljare i juni.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.