Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Boris Johnsons brexit-brev till Donald Tusk

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson. Foto: PETER NICHOLLS / AP TT NYHETSBYRÅN
Europeiska rådets ordförande Donald Tusk har fått brev av Johnson. Foto: OLIVIER MATTHYS / AP TT NYHETSBYRÅN

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson har skrivit ett brev till europeiska rådets ordförande Donald Tusk, med anledning av att landet ska lämna unionen den 31 oktober. 

I brevet så vänder han sig mot ”Irish backstop” – att gränsen till Irland stängs vid brexit. 

”Irland är Storbritanniens närmaste granne, med vilken vi kommer fortsätta att dela unikt djupa band”, skriver han till Tusk. 

Sedan Boris Johnson valde att hoppa av som utrikesminister för att markera sitt missnöje med Theresa Mays brexitlinje har han förespråkat en hård brexit, vilket skulle innebära att gränsen mot EU-landet Irland stängs vid utträdet den 31 oktober.  

Det skulle bland annat innebära att den nuvarande handeln mellan länderna, som har få regleringar, kommer strypas åt genom att varor kommer kontrolleras vid gränsen. 

Boris Johnsons om den viktiga relationen med Irland

Boris Johnson tycks dock inte vara beredd att stänga gränsen mot Irland. I ett nytt brev till EU-rådets ordförande Donald Tusk, skriver han om hur viktigt det är att länderna kan ha en överenskommelse även efter brexit. 

”Dear Donald”, inleder Boris Johnsson brevet till Donald Tusk. Foto: Twitter / Skärmavbild Twitter

”Vi förstår de unika utmaningar som folkomröstningens resultat innebär för Irland, och vill hitta lösningar för gränsen som fungerar för alla”, skriver Boris Johnson. 

Boris Johnsons vill se ”alternativa arrangemang” 

Han skriver även om Storbritanniens engagemang i fredsprocessen på Nordirland och att landet är ovillkorligt beslutsamt vad gäller att upprätthålla riktlinjerna i Belfast-avtalet, oavsett om det blir en brexit-deal med EU. 

I stället för backstop vill Boris Johnson att det nås en överenskommelse om ”alternativa arrangemang så långt det är möjligt innan slutet på övergångsperioden, som en del av en framtida relation”, skriver Johnson.