Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Boris Johnson utmanar – vill bli partiledare i Tory

Boris Johnson vill bli Torys nya partiledare. Foto: WILL OLIVER / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Theresa May har tidigare lovat att avgå – om hennes brexitavtal röstas igenom. Foto: ALASTAIR GRANT / AP TT NYHETSBYRÅN

Boris Johnson kommer att utmana om partiledarposten inom Tory, skriver Sky News.

Boris Johnson var en av de mest framträdande inom brexit-kampanjen när Storbritannien röstade om utträde ur EU. 

Sedan ja-sidan vunnit har Theresa May, efter att David Cameron avgått, fått hård kritik för sin hantering av processen.

Den 24 maj meddelade Theresa May sin avgång. Först som ledare för det konservativa partiet. När en efterträdare är klar, även som premiärminister. 

Nu rapporterar Sky News att Boris Johnson utmanar om partiledarposten. Den konservativa politikern har tidigare varit utrikesminister i hennes regering, men avgick i fjol. 

Boris Johnson vill ersätta May 

Boris Johnson lämnade sitt besked under en konferens i brittiska Manchester, skriver Sky News. Då berättade han att han kommer ställa upp om partiledarposten blir vakant. 

Theresa May ansågs sitta säkert som partiledare och brittisk premiärminister fram till december 2019 – efter att i fjol vunnit en förtroendeomröstning i samband med brexitkaoset. 

Storbritanniens premiärminister Theresa May. Foto: NEIL HALL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Men enligt Sky News vill flera ledamöter i det brittiska parlamentet ha en ny omröstning gällande Mays förtroende innan dess. 

Ska rösta om nytt brexitförslag i juni

I början av juni kommer parlamentet samlas igen för att på nytt rösta om ett brexitförslag som ska läggas fram av regeringen. 

Dessförinnan hade Theresa May haft ”nyttiga och konstruktiva” samtal med oppositionsledaren Jeremy Corbyn, partiledare i Labour i de partiöverskridande samtalen som initierades tidigare i år. 

May tog initiativ till de partiöverskridande samtalen efter att hannes brexit-plan röstats ner tre gånger i parlamentet. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.