Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Boris Johnson utmanar drottningen Elizabeth

Premiärministern blir hellre sparkad än går frivilligt om brexit misslyckas.
Storbritanniens premiärminister Boris JohnsonFoto: RAY TANG/LNP/SHUTTERSTOCK / RAY TANG/LNP/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Drottning Elizabeth II.Foto: STR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Boris Johnson kommer att utmana drottning Elizabeth att sparka honom – hellre än att avgå om han misslyckas med att få till ett brexitavtal – skriver Sunday Times.

Enligt Boris egna ministrar är det ett sätt att tvinga igenom brexit den 31 oktober, om han skulle förlora ett misstroendevotum.

Samtidigt skriver Boris Johnson själv i The Sun on Sunday att ett avtal är möjligt ”om EU bara vill”.

”Sparka mig om du vågar”, ska Boris Johnson – enligt The Sunday Times – vara beredd att säga till drottning Elizabeth om han skulle förlora ett misstroendevotum.

Det politiska spelet i Storbritannien har sällan varit så frenetiskt, där den konservativa regeringen säger sig inte sky några medel för att få igenom ett utträde ur EU, samtidigt som oppositionen försöker stoppa en hård brexit och avsätta Boris Johnson i ett svep.

Om Boris Johnson, som i veckan presenterade sitt förslag på hur Storbritannien och EU kan lösa problemet med den nordirländska gränsen, inte får till ett brexitavtal i tid kan det bli misstroendeomröstning i parlamentet.

Vägrar säga upp sig – för brexit

Om Boris Johnson förlorar ett misstroendevotum ska han, som premiärminister i Hennes Majestäts Regering, åka till Buckingham Palace för att personligen lämna in sin avskedsansökan 

Planen är alltså enligt de kabinettsministrar som Sunday Times har talat med, att träffa drottningen men vägra säga upp sig. 

Det skulle då vara upp till den nu 93-åriga drottning Elizabeth att sparka honom.

Detta skulle då möjligen kunna tvinga igenom en avtalslös, även kallad ”hård”, brexit den 31 oktober.

Boris: Det hänger på EU:s vilja

”Vi kommer packa våra väskor och gå den 31 oktober”, skriver Boris Johnson i dagens Sun on Sunday.

”Storbritanniens befolkning vill gå vidare. Parlamentariker vill gå vidare. Och jag tror, helt ärligt, att EU vill det också.

”Så till våra europeiska vänner säger jag: grabba tag i den möjlighet som vårt nya förslag tillhandahåller. Sitt ned med oss vid förhandlingsbordet, inställda på kompromisser och samarbete. Låt oss få brexit att fungera på båda sidor.”

”Vi kan lämna med ett avtal om EU har den viljan.”

Boris ska ringa Stefan

Både företrädare för EU och ledare för medlemsländer har dock uttryckt att Boris Johnsons förslag inte räcker för att ligga till grund för förhandling.

Under lördagen framförde Finlands statsminister Antti Rinne detta personligen till Boris Johnson, som just nu ringer runt till EU-ledare för att söka stöd för sitt förslag.

Statsminister Stefan Löfven står nu på tur att bli uppringd av Boris Johnson för att prata brexit, uppger hans pressekreterare Gösta Brunnander för TT.

Lagen tvingar Boris

Under fredagen avslöjade BBC att Boris Johnson – trots att han själv säger motsatsen – kommer att be EU om att förlänga brexit om inget avtal förhandlats fram i tid.

I ett dokument som lämnats in till en domstol i Skottland av den brittiska regeringen står det att Boris Johnson accepterar att han är tvingad till att skicka ett brev, enligt ”Benn-lagen”.

”Benn-lagen” röstades igenom i det brittiska parlamentet förra månaden. Den stipulerar att regeringen måste be EU om en förlängning om inget avtal slutits innan den 19 oktober. 

I ett flertal brittiska tidningar skrivs det under söndagen att Boris Johnson har ett ess i rockärmen som gör att han kan kringgå lagen. Detta ess är fortfarande inte i spel.

Brexitexperten Cathrine Danin i Ekonomistudion: ”Man saknar detaljer”.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.