Boris Johnson: Putin har hotat med kärnvapenkrig över 30 gånger

Här anländer världsledarna till Nato-toppmötet
Den ryske presidenten Vladimir Putin har hotat med kärnvapenkrig över 30 gånger sedan starten av invasionen, enligt Boris Johnson.
Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/AP POOL / POOL / / EPA TT NYHETSBYRÅN
Storbritanniens premiärminister Boris Johnson.
Foto: PAUL WHITE / AP TT NYHETSBYRÅN

Den ryske presidenten Vladimir Putin har hotat med kärnvapenkrig över 30 gånger sedan starten av invasionen. 

Det hävdade Storbritanniens premiärminister Boris Johnson på torsdagen, rapporterar Daily Mail.

– De tittar på ungefär 35 omnämnanden, eller det kanske har blivit ännu fler nu, säger Johnson.

Sedan Rysslands anfall mot Ukraina den 24 februari har Vladimir Putin flertalet gånger hotat med kärnvapen om väst lägger sig i kriget. 

Tidigare i juni höll den ryske presidenten ett uppmärksammat tal där han förnekade att landet hotat omvärlden med kärnvapen. Men han sa samtidigt att Ryssland kommer använda sina kärnvapen om det krävs för att skydda landets suveränitet.

– Vi hotar ingen, men alla bör veta att vad vi har och vad vi kommer att använda för att försvara vår suveränitet, sa presidenten i ett tal enligt statliga ryska nyhetsbyrån Tass.

Hotat med kärnvapenkrig över 30 gånger

Under Nato-toppmötet i Madrid uppgav Storbritanniens premiärminister Boris Johnson att Putin totalt hotat med att använda kärnvapen över 30 gånger, skriver Daily Mail.

– Det finns en analys som jag tror har gjorts av någon nyligen, en tankesmedja. De tittar på ungefär 35 omnämnanden, eller det kanske har blivit ännu fler nu, säger han enligt tidningen. 

Premiärministern betonade däremot att det var ”mycket, mycket viktigt” att man inte luras av dessa utspel från Putin då han försöker få det att framstå som att det i stället är en konflikt mellan Ryssland och Nato. 

– Det handlar om Ukrainas rätt att försvara sig själva. Det är vad det här handlar om, säger Boris Johnson. 

Se även: Rysslandsexperten om rykten om lönnmord

Rysslandsexperten om rykten om lönnmord.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.