Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Johnsons svar: Jag ljög inte alls för drottningen

Landeborn om brexit: ”Inte säkert att de lämnar EU”
Boris Johnson.Foto: TOBY MELVILLE / AP TT NYHETSBYRÅN
Boris Johnson.Foto: PETER MACDIARMID/SHUTTERSTOCK / PETER MACDIARMID/SHUTTERSTOCK SHUTTERSTOCK
Drottning Elizabeth.Foto: STR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN
Drottning Elizabeth.Foto: NEIL HALL / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Brexit-kaoset i Storbritannien når oanade höjder.

Nu slår Skottlands högsta domstol fast att Boris Johnsons beslut att stänga ner det brittiska parlamentet var olagligt – vilket kan tolkas som att premiärministern har ljugit för drottningen.

– Det här är mycket pinsamt för drottningen och Buckingham Palace, säger Catherine Haddon på den brittiska tankesmedjan Institute for Government till Financial Times.

Premiärminister Boris Johnson nekar dock till anklagelserna.

För två dagar sedan stängde premiärminister Boris Johnson det brittiska parlamentet fram till den 14 oktober. Han utförde därmed en så kallad prorogation, vilket är en åtgärd inom engelsk statsrätt då man avbryter parlamentariska förhandlingar genom en kunglig kungörelse.

Skottlands högsta domstol har nu kommit fram till att Boris Johnsons nedsläckning var olaglig, rapporterar Financial Times.

Det innebär i sin tur att han kan ha gjort sig skyldig till att ha vilselett drottning Elizabeth. 

Domstolens hårda beslut

En prorogation kan endast utföras med monarkens godkännande. När Boris Johnson bommade igen parlamentet motiverade han det med att det krävdes mer förberedande arbete. Men enligt den skotska domstolen var den egentliga anledningen att tysta ner den parlamentariska debatten om hans Brexit-politik, vilket enligt rätten innebär att hans begäran till drottningen om prorogationen var olaglig.

Catherine Haddon på den brittiska tankesmedjan Institute for Government kommenterar:

– Det här är mycket pinsamt för drottningen och Buckingham Palace. Att en domstol har kommit fram till att begäran som riktades till drottningen var olaglig, även om den senare avslås, skapar frågor om hur den här begäran har uppkommit. Hon måste kunna lita på regeringen, säger Haddon till Financial Times.

Boris Johnson nekar till anklagelserna. På en direkt fråga om han ljugit för drottningen svarar han enligt Sky News:

– Absolut inte, och fortsätter: 

– Domstolen håller med oss men nu måste högsta domstolen ta ett beslut. 

Boris Johnsons hopp

Nästa vecka ska Storbritanniens högsta domstol pröva beslutet och Boris Johnson sätter nu sitt hopp till att det skotska beslutet förkastas. Om Storbritanniens högsta domstol däremot väljer att gå på Skottlands högsta domstols linje kommer premiärministern hamna under ”betydande press”, enligt Financial Times.

– Det är av yttersta vikt för vår konstitution att relationen mellan premiärministern och drottningen bygger på förtroende och välvilja, säger Dominic Grieve, tidigare rådgivare inom Tory-partiet, till BBC.

Så kan Johnson gå vidare efter bakslagen.