Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Boris Johnson förbereder sig på enad brexitattack

USA:s finansminister Janet Yellen om skatten som påverkar storföretagen.
Boris Johnson är beredd på hårda ord på lördagen.
Foto: JACK HILL / AP/ TT
Enad front. EU:s starkaste ledare träffar Boris Johnson på lördagen.
Foto: PHIL NOBLE / AP/ TT

Första dagen förlöpte smidigt. 

Men redan till frukost på lördagen väntas tonen skärpas.

Storbritanniens premiärminister Boris Johnson riskerar att få det hett om öronen på morgonmötet med Emmanuel Macron och Angela Merkel. 

G7-ländernas ledare enades under mötets första dag om att ekonomierna fortsatt kommer att behöva finanspolitiska stimulanser för att återhämta sig efter pandemin, uppger källor för flera medier. I övrigt handlade en stor del av dagen om trevligt samkväm med världsledarna och kungligheter. Lördagen väntas inte bli lika trevlig.

Redan klockan åtta på morgonen möts Storbritanniens premiärminister Boris Johnson, Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron. Därefter ska Johnson träffa EU:s Ursula von der Leyen och Charles Michel.

Mötena lär domineras av brexit och frågan om gränsen mellan Irland och Nordirland – och riskerna den olösta frågan innebär för att ett korvhandelskrig mellan Storbritannien och EU ska bryta ut.

Enad front från EU

Macron visade upp en enad EU-front på Twitter på fredagen, då han publicerade en bild när han talar med Angela Merkel, Ursula von der Leyen, Charles Michel och den italienska premiärministern Draghi inför mötet. 

Innan han kom till Cornwall sa den franska presidenten att ingenting är förhandlingsbart när det gäller det avtal om gränsen som framarbetades i samband med brexit, uppger Sky News

Avtalet kom på plats för att förhindra en ”hård gräns” på ön, mellan Irland och Nordirland. I avtalet slås fast att Nordirland tillhör brittiskt tullområde, så ett frihandelsavtal för Storbritannien även gäller Nordirland. Samtidigt måste Nordirland hållas bundet till vissa EU-regler – och det är här det har blivit bekymmer. 

Långfredagsavtalet riskeras 

Enligt britterna har det blivit för stora problem att föra in varor till Nordirland från övriga delar av kungadömet. Därför har det flaggats för att Boris Johnson kan fatta ett ensidigt beslut för att skydda exporten av vissa köttvaror, såsom korvar, där premiärministern helt enkelt skjuter upp den övergångsperiod som går ut den sista juni.  

Boris Johnsons talesperson säger att brexitbråket mycket väl kan komma att tas upp under mötena på lördagen, men att premiärministern inte anser att G7-mötet är rätt forum att diskutera frågan.

– Han kommer att prata om det med den som tar upp det. De kan behöva tala om prövningarna det här orsakar folket i Nordirland och riskerna avtalet i dess nuvarande form medför för Långfredagsavtalet, säger talespersonen och menar att en lösning snabbt bör finnas på plats.

https://twitter.com/EmmanuelMacron/status/1403325189253906436

Udda protester mot G7-ledarna

Världsledare samlas för att diskutera corona och klimatet.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.