Boris Johnson blir ny premiärminister i Storbritannien

CNN reporter Nic Robertson om Boris Johnson
Boris Johnson är Storbritanniens nye premiärminister
Foto: FRANK AUGSTEIN / AP TT NYHETSBYRÅN
Utrikesminister Jeremy Hunt har ägnat de senaste dagarna åt krisen i Hormuzsundet
Foto: HAN YAN / STELLA PICTURES/XINHUA/AVALON.RED B950
Boris Johnson utanför Tories högkvarter.
Foto: AARON CHOWN / AP TT NYHETSBYRÅN

Boris Johnson är ny premiärminister i Storbritannien.

Han har valts till ledare för Conservative-partiet av dess medlemmar, och blir därmed automatiskt också premiärminister.

Boris fick nästan dubbelt så många röster som motståndaren Jeremy Hunt.

Han tar över efter Theresa May, som avgick efter kritik mot hennes hantering av brexit.

Alexander Boris de Pfeffel Johnson. 

Född i New York. Borgmästare i London. Premiärminister i Storbritannien.

Den 55-årige brexitören har röstats fram som landets ledare av Conservative-partiets 160 000 medlemmar, efter en valkampanj där hans motståndare, utrikesminister Jeremy Hunt, av många ansetts som chanslös från dag 1.

När valresultatet kom – nästan en halvtimme efter utsatt tid – stod det klart att Boris Johnson fått nästan dubbelt så många röster som Jeremy Hunt.

Hör Nicholas Aylott om Storbritanniens nya premiärminister.

Den karismatiske blondinen har varit storfavorit sedan långt innan Theresas Mays tårfyllda avskedstal utanför No 10 Downing Street i maj, och resultatet har varit väntat.

Sex av tio Conservative-väljare röstade för brexit år 2016, enligt en undersökning från YouGov, och Boris har lovat att Storbritannien ska lämna EU den 31 oktober ”eller dö - oavsett vad som händer”. 

Och efter att först ha tackat och prisat både sin motståndare Jeremy Hunt och sin företrädare Theresa May, så satte Boris brexit högst på agendan.

– Idag, i denna centrala händelse i vår historia, måste vi ena två nobla instinkter, sa Boris Johnson i sitt tacktal från scenen i Westminster.

– Mellan vänskap med våra europeiska allierade och ett simultant begär efter demokratiskt egenstyre i det här landet.

– Kampanjen är över, nu börjar jobbet.

På Twitter skriver den nye partiledaren att ”kampanjandets tid är över, och nu är det dags för att jobba för att ena landet, partiet, leverera Brexit och besegra Labour-ledaren Jeremy Corbyn.”

https://twitter.com/BorisJohnson/status/1153629326811774976?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1153629326811774976&ref_url=https%3A%2F%2Fnews.sky.com%2Fstory%2Flive-jeremy-hunt-or-boris-johnson-to-be-named-new-conservative-party-leader-11768682

Vägrar sitta i Boris regering

Officiellt blir Boris Johnson inte premiärminister förrän i morgon, då Theresa May – som traditionen bjuder – åker till Buckingham Palace för att personligen lämna in sin avskedsansökan hos drottning Elizabeth II.

Men redan nu har han all anledning att kavla upp ärmarna, då ett antal ministrar på tunga poster gjort klart att de vägrar sitta i en Boris-ledd regering.

Finansminister Philip Hammond, justitieminister David Gauke och biståndsminister Rory Stewart har alla tidigare sagt att de kommer att säga upp sig med omedelbar verkan om Boris Johnson blir premiärminister.

På andra sidan Atlanten togs beskedet om resultatet av omröstningen dock emot med glädje. 

USA:s president Donald Trump skickade en grattishälsning från sitt Twitterkonto. ”Han kommer att bli väldigt bra”, skriver Trump i sin tweet. 

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1153628242529722369

Elitskola och journalistkarriär

Boris Johnson föddes i USA av brittiska föräldrar och under uppväxten bodde familjen i Washington DC, London och Bryssel.

Sedan sattes den lille Boris i lära på elitskolan Eton, där han gick två klasser över sin livslånga rival David Cameron, och blev bästis med prinsessan Dianas lillebror, earl Charles Spencer.

Vann över nuvarande utrikesminsiter Jeremy Hunt.

Efter studier på Oxford University fick Boris Johnson jobb som journalist – med varierande framgångar – och gav sig till slut in i politiken år 2001 när han valdes till brittiska parlamentet.

Han var en populär borgmästare i London från år 2008 till 2016, där lånecyklarna runtom i huvudstaden fortfarande kallas för ”Boris-bikes” efter mannen som införde dem. 

Det är också få Londonbor som lyckats tvätta bort bilderna av Boris från sommar-OS 2012 när han fastnade på en zipline – viftandes med två brittiska flaggor – från sina näthinnor. 

Ärkebrexitören Boris

Boris Johnson blev ansiktet utåt för ”Leave”-kampanjen inför folkomröstningen år 2016, och trumpetade bland annat falskeligen att Storbritannien skulle ”ta tillbaka kontrollen” över 350 miljoner pund per vecka som de skulle kunna spendera på sjukvården.

Sommaren 2016 började bra men slutade nesligt för brexitörernas självutnämnde ledare, då han visserligen ”vann” brexit, men senare fick se sig besegrad av Theresa May i kampen om vem som skulle ta över efter David Cameron.

Boris Johnson under brexitkampanjen 2016.
Foto: STR / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

När så Theresa May i maj offentliggjorde att hon skulle avgå fick Boris Johnson en ny chans att ta över som partiledare och premiärminister. 

Hans hjärtefråga, som även kan komma att avgöra hans karriär som premiärminister, är onekligen brexit, som han har lovat sina partivänner kommer lagom till Halloween – med eller utan avtal.

”Stjärtpojkar” och ”burkabankrånare”

Av de som beundrar honom har han jämförts med Donald Trump. Av de som kritiserar honom också. 

Likt den amerikanske presidenten propagerar även Boris en populistisk nationalistisk högerpolitik, och har en förkärlek för att säga precis vad han tänker, när han tänker det.

Genom sin politiska karriär har han fortsatt att skriva för de stora brittiska tidningarna och språket i hans krönikor har sett honom anklagas för att vara både rasist och homofob.

Det är visserligen över 20 år sedan han i en krönika i The Telegraph beskrev homosexuella män som ”linnebärande stjärtpojkar”, men så sent som i augusti kallade han muslimska kvinnor i burka för ”bankrånare” och ”postlådor” i samma tidning.

I sin egen bok om idolen Winston Churchill från 2014 skriver Boris Johnson att när den korpulente högerpolitikern – Churchill alltså – kom till makten ”var det många som var förvånade och många som var bestörta – men också många som tänkt att det var oundvikligt.”

Omvärldsstrategen Mark Bohlin om Boris Johnsons vinst.


◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.