Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Boris Johnson anklagas för rasism: ”Oförlåtligt”

Mats Larsson om debatten: ”Nytt i brittisk politik”
Boris Johnson anklagas för rasism efter att i en tidningskrönika skrivit att unga människor ”har ett nästan nigerianskt intresse för pengar”.Foto: DAN KITWOOD / AP TT NYHETSBYRÅN

Boris Johnson anklagas för att ha uttryckt sig rasistiskt i en av sina tidningskrönikor.

I en krönika i den nu nedlagda Independent on Sunday skrev Johnson att unga människor ”har ett nästan nigerianskt intresse för pengar”.

Det är inte första gången liknande anklagelser riktats mot den brittiske premiärministern, och så sent som i augusti kallade han muslimska kvinnor i burka för ”bankrånare” och ”postlådor”.

Storbritanniens premiärminister är känd för att ibland slänga sig med uttryck som många andra politiker skulle undvika.

Under sin långa karriär som skribent och journalist har han ibland använt ett språkbruk som har fått honom anklagad för rasism och som lett till att han avkrävts en och annan ursäkt.

I augusti i år skrev han i The Telegraph att kvinnor i burka ser ut som bankrånare – samma tidning vari han tidigare beskrivit homosexuella män som ”linnebärande stjärtpojkar”.

”Det är oförlåtligt”

Nu ställs han återigen till svars för en tidigare svada, denna gång en krönika från 1999 som publicerades i The Independent on Sunday.

”Alla unga människor jag känner – m.a.o. de under 30 – är precis lika giriga som oss Thatcher-yuppies från 1980-talet, faktiskt så har de ett nästan nigerianskt intresse för pengar”, skrev Boris Johnson. 

Trots att krönikan är 20 år gammal har den nu lyfts fram som bevis för att Boris Johnson inte skulle vara lämplig som premiärminister.

– Boris Johnson är inte lämpad att vara en premiärminister som representerar hela Storbritannien, säger Weyman Bennett, företrädare för organisationen Stand Up To Racism, till The Guardian. 

– Det här är djupt stötande och oförlåtligt och bör inte ignoreras, och han bör ställas till svars.

Även Johnsons främste motståndare, Labour-ledaren Jeremy Corbyn, har i veckan fått värja sig mot rasismanklagelser efter att han inte mindre än fyra gånger vägrat be om ursäkt för dokumenterad antisemitism inom vissa delar av partiet.

Brexit förklarat – på två minuter:

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.