Foto: Samuel Unéus
 Foto: Samuel Unéus

Borgström slipper varning för mejlen

Publicerad

Claes Borgström undgår att varnas för sin mejlkonversation med Göran Lambertz om Quick-fallet.

Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg lyckades bara få med sig två av Disciplinnämndens totalt elva medlemmar.

Den 19 september avslöjade Expressens en kontroversiell mejlkonversation mellan advokat Claes Borgström och justitierådet Göran Lambertz. I mejlen visar Borgström sitt stöd för Lambertz som då strävade efter att försvara hanteringen av Thomas Quick-fallet (numera Sture Bergwall).

Expressens avslöjande ledde till att Advokatsamfundet, med generalsekreterare Anne Ramberg i spetsen, i september beslutade att pröva ärendet i Disciplinnämnden. Nämnden ville utreda om Borgström brutit mot god advokatsed.

Ingen åtgärd

I ett sexsidigt beslut konstaterar Disciplinnämnden nu att Claes Borgström varit skyldig att iaktta lojalitet med sin tidigare klient Sture Bergwall (tidigare Thomas Quick). Vidare anser man att det av mejlen till Lambertz framgår att Borgström "uttryckt sitt gillande" samt instämt i att "utredningarna och lagföringen av Quick inte är någon rättsskandal". Man ser dock ingen anledning att ifrågasätta detta.

"Mot denna bakgrund är det inte visat att Claes Borgström brustit i sin lojalitetsplikt mot sin tidigare klient", skriver Disciplinnämnden och konstaterar att ärendet därför inte föranleder någon åtgärd.

Inte enig nämnd

Men nämnden var inte ening i sitt beslut. Av en bilaga framgår att Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg samt nämndens ordförande Lena Frånstedt Lofalk och ledamoten tillika landshövdingen Eva Eriksson anser att Borgström borde ha fått en varning enligt rättegångsbalkens åttonde kapitel.

"Claes Borgström har genom de kontakter som förevarit med Göran Lambertz allvarligt brustit i lojalitet mot sin tidigare klient Sture Bergwall", konstaterar man.

Trion har även retat sig på att Claes Borgström inte gått Advokatsamfundet till mötes när man begärt att få veta om ytterligare mejlkorrespondens förekommit i samma ärende. Detta har "försvårat Advokatsamfundets tillsyn" och innebär att "Claes Borgström allvarligt åsidosatt sina plikter som advokat", skriver man i bilagan.

En varning hade inte medfört böter, men är ändå allvarligare än Disciplinnämndens mildaste påföljd som kallas erinran. Expressen har talat med Anne Ramberg som valt att inte kommentera beslutet.

Expressen.se söker Claes Borgström för en kommentar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag