Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Borgström petas
i Assange-fallet

LONDON. En av kvinnorna som anklagar Julian Assange för sexbrott är inte överens med advokat Claes Borgström.

Hon är missnöjd med hur ärendet hanterats i media – och begär att få en ny advokat, framgår av domstolsdokument.

Advokat Claes Borgström har företrätt de båda kvinnor som anklagar Wikileaksgrundaren Julian Assange för sexbrott, i samband med hans vistelse i Sverige 2010.

Men nu har en av kvinnorna begärt att få ett nytt målsägandebiträde.

Hennes ansökan som kommit in till tingsrätten är sekretessbelagd – men Claes Borgström skriver i ett yttrande att han inte har något emot bytet:

"I mål angående sexualbrott är det särskilt viktigt att målsäganden känner förtroende för den advokat som företräder henne. Detta gäller med särskild styrka i förevarande mål med tanke bl.a. på den stora uppmärksamhet det röner."

Flera förändringar?

Det framgår också att kvinnan inte varit nöjd med hur Claes Borgström hanterat Assange-ärendet i media, vilket advokaten också kommenterar.

"Det har varit omöjligt att undandra sig kontakter med medier i detta mål. De kontakter som förekommit har skett i samförstånd med målsäganden, ibland på hennes uppmaning.", skriver han.

Enligt Stockholms tingsrätt är beslut om byte av målsägandebiträde ännu inte fattat.

Har begärt Elisabeth Massi Fritz

Kvinnan har begärt att advokat Elisabeth Massi Fritz ska företräda henne i fortsättningen.

Advokaten bekräftar för Expressen.se att hon har haft ett möte med klienten och att de inväntar ett formellt beslut.

– Jag har åtagit mig uppdraget gentemot klienten och haft en ordentlig genomgång med henne. Sedan har hon själv begärt bytet och hon har angivit skälen till bytet, säger Massi Fritz.

– Troligtvis blir det ett byte, men ännu finns det inget beslut.

Vad har du för inställning till det här ärendet?

– Jag har en inställning, men jag vill avvakta tills jag har blivit förordnad. Formellt sett är jag inte förordnad ännu utan jag avvaktar till dess att tingsrätten fattat ett formellt beslut.

Åklagarmyndigheten dementerar

Uppgifter i australiensisk media i dag säger att flera förändringar skett i ärendet kring Julian Assange. Det uppges att chefsåklagare Marianne Ny har lämnat ärendet och ersatts av åklagaren Ingrid Isgren.

Detta dementeras av åklagarmyndigheten.

– Det stämmer inte. Ingrid har gått in i utredningen i stället för den biträdande förundersökningsledaren, som har slutat på myndigheten och gått till en annan tjänst. Det är inte så dramatiskt och Marianne Ny är alltså fortfarande förundersökningsledare och ansvarig för ärendet, säger Britta von Schoultz, pressansvarig vid myndigheten till Expressen.

Vill inte bli utlämnad

Wikileaksgrundaren Julian Assange har länge kämpat mot att bli utlämnad till Sverige från Storbritannien, för att kunna förhöras av svensk polis.

Sedan förra sommaren har han asyl i Ecuador och har vistats på landets ambassad i centrala London utan att kunna lämna byggnaden.

Om det sker kan han gripas av brittisk polis, som än i dag har bevakning av fastigheten dygnet runt.

Expressen har sökt Claes Borgström för en kommentar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.