Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Borgström nöjd efter Assanges häktning

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Nöjd efter häktningen. "Min uppfattning är att det är ett korrekt och riktigt beslut och att det svenska rättsväsendet inte kan falla undan för Assanges egna åtgärder", säger Claes Borgström som företräder en av kvinnorna.
Foto: Jan Düsing

Tingsrättens beslut att Julian Assange ska vara fortsatt häktad i sin frånvaro är rätt.

Det säger Claes Borgström som företräder en av kvinnorna som Assange misstänks för brott mot.

Samtidigt avslöjar han att det finns utredningsmaterial som ännu inte redovisats mot Julian Assange - som stärker misstankarna.

– Om han vill rentvå sig får han åka till Sverige, säger Borgström.

Claes Borgström har själv inte hunnit gå igenom dokumenten från onsdagens häktningsförhandlingar mot Julian Assange i Stockholms tingsrätt.

– Men min uppfattning är att det är ett korrekt och riktigt beslut och att det svenska rättsväsendet inte kan falla undan för Assanges egna åtgärder. Det vore orimligt om man gjorde något annat, säger Claes Borgström.

"Han har själv låst in sig"

Han menar att Assange själv felaktigt hävdar att han varit frihetsberövad sedan tingsrätten beslutade att han skulle häktas.

– Häktningsbeslutet som fattades för flera år sedan har aldrig verkställts. Han har själv låst in sig på ambassaden. Om han vill rentvå sig får han åka till Sverige, säger Borgström.

Vad tror du väntar i hovrätten?

– Min prognos är att de fastställer beslutet. Han är på sannolika skäl misstänkt för allvarliga brott, men han har inte suttit häktad i två år.

Claes Borgström säger att han inte har någon insyn i om polisutredningen mot Julian Assange fortfarande pågår.

– Målsäganden är inte formellt part i målet innan ett åtal, och min klient har inte heller full insyn, men jag vet genom samtal med åklagaren att det finns en del utredningsmaterial från polisens sida som inte är redovisade och som knappast försvagar misstankarna.

Utan snarare tvärtom alltså?

– Ja, precis.

Sven-Erik Alhem, som tidigare vittnat för Assange i samband med Assange-rättegången i England, anser att det är bra att frågan om Julian Assanges utdragna häktning får en prövning i hovrätten.

– Vi kan vara helt säkra på att advokaten kommer att överklaga. Men den här utgången var ju absolut inte given, det bevisar ju också den långa överläggningen, men jag tror att det är bra att det sker en prövning av det här i hovrätten, därför att det är så svårbedömt, säger han.

Omöjligt att sia om hovrättens beslut

Vad gäller frågan om Julian Assanges ovilja att återvända till Sverige av rädsla för att lämnas ut till USA säger Sven-Erik Alhem:

– Jag har svårt att se någon skillnad i riskhänseende mellan England och Sverige. I hans tankevärld misstror han de svenska myndigheterna, att de skulle ha lättare att lämna vidare honom till USA än England, och det har jag svårt att tro, säger Sven-Erik Alhem.

Vad som kommer att hända härnäst, i hovrätten, är dock helt omöjligt att sia om, menar Alhem.

– Men sista kapitlet i den här historien är inte skrivet än.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.