Borgström lämnar S - går till Vänsterpartiet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Claes Borgström lämnar Socialdemokraterna och går över till Vänsterpartiet.

Enligt Aftonbladet.se är han besviken på jämställdhetspolitiken.

– Jag är kritisk mot Socialdemokraternas utveckling. Efter Mona Sahlin har man helt tappat jämställdhetsfrågan, säger han till Expressen.se.

Claes Borgström togs in i partiet av just Mona Sahlin för att arbeta med jämställdhetsfrågor. Han var partiets talesperson i jämställdhetsfrågor, samt Sveriges jämställdhetsombudsman mellan 2000 och 2007.

Nu väljer han alltså att lämna Stefan Löfven för att arbeta för Vänsterpartiet.

– Jag har varit Vänsterpartiets sympatisör sedan mycket länge. Jag har befunnit mig i gränstrakten av vänstern och sossarna och jag tycker att Socialdemokraterna har gått för långt åt höger för att jag ska känna mig hemmastadd där, säger han.

Ny feministisk våg

Borgström kommer närmast att arbeta med Vänsterpartiets jämställdhetskampanj "Den nya feministiska vågen".

Borgström är mycket skarp i sin kritik mot Stefan Löfven och Socialdemokraternas jämställdhetspolitik:

– Mona Sahlin tillfrågade mig att arbeta med jämställdhetsfrågor, och hon hade en väldigt stark inriktning mot det. Sedan hon avgick har frågorna mer eller mindre försvunnit, säger Claes Borgström.

Dagen efter debattartikeln

Avhoppet kommer dagen efter Stefan Löfvens debattartikel där han öppnar för samarbete med samtliga borgerliga partier.

– Mitt avhopp har inte med den artikeln att göra men det var en sorts bekräftelse på att beslutet är rätt, säger han.

Claes Borgström säger att han nyligen har talat med Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt.

– Jag känner mycket stort förtroende för honom som partiledare och person, och jag ser fram emot att arbeta tillsammans, säger han.

Claes Borgström vet ännu inte hur mycket han kommer att engagera sig, eller exakt på vilket sätt.

– Jag kommer troligtvis att delta i debatter och skriva artiklar för att driva jämställdhetsfrågan, säger han.

Sahlin riktade kritik

Stefan Löfven har fått kritik tidigare för sitt engagemang i jämställdhetsfrågan. När han den 25 januari 2012 valdes till ordförande för Socialdemokraterna var det med blandade känslor i partidistrikten. 

Det som retade en del av medlemmar var att Löfven i sin roll som ordförande för IF-metall satt sig emot den LO:s jämställdhetspotter - ett system som ger större löneökningar till kvinnodominerade branscher. Det har SvD-reportrarna Lova Olsson och Lena Hennel beskrivit i boken "Humlan som flyger - berättelsen om Stefan Löfven".

En av dem som var kritisk mot Löfvens agerande är förra S-ordföranden Mona Sahlin. I boken riktar hon skarp kritik mot sin efterträdares svek.

– Jag tycker att det var grovt fel, olyckligt och politiskt dumt, av IF Metall och de andra förbunden. De befäste bilden av att männen alltid tänker på sig, och Kommunal för kämpa på själva, säger Sahlin till reportrarna.

Så fort Löfven tillträdde på sin post blev han enligt Hennel och Olsson kontaktad av förra jämställdhetsministern Margareta Winberg. Hon hade bett om att få träffa honom på tu man hand, och enligt författarna fanns det bara en fråga på dagordningen: Feminismens ABC.

Carina Ohlsson, ordförande för S-kvinnor, ställer sig bakom sin ordförande. Enligt henne har Stefan Löfven ett stort engagemang i jämställdhetsfrågor och hon delar inte Borgströms bild av Socialdemokraterna.

– Det för naturligtvis stå for honom. Det är hans bedömning. Däremot så känner jag som har jobbat med jämställdhetsfrågorna under lång tid att det inte är så att vi som parti har tonat ner frågorna. Jag tycker att det finns ett bra utrymme för S-kvinnor att få fram våra frågor, säger hon.

Lars Ohly, tidigare partiledare för V, delar dock Claes Borgströms bild. Han ser det som naturligt att Borgström väljer bort S för V.

– S har tappat det mesta av den feminism man tidigare stod för, skriver han i ett sms till Expressen.se.

Varken Stefan Löfven eller partisekreteraren Carin Jämtin vill kommentera avhoppet och kritiken mot S jämställdhetspolitik. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.