Borgström: Assange är en ynkrygg

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Claes Borgström, advokat för de kvinnor som anklagar Assange.
Foto: Cornelia Nordström

Claes Borgström, advokat för de två kvinnor som anklagar Assange, är inte nöjd med beslutet om att Wikileaks-grundaren får asyl i Ecuador.

– Assange är en ynkrygg, han är totalt ointresserad av mina klienter. Det här är en skandal, säger Borgström till Expressen.se.

Assanges asyl i Ecuador har rört upp många känslor. Claes Borgström, menar att hans klienter nu har väntat i två år, och själva blivit brottsoffer.

– Det är oerhört beklagligt, det går ut över mina klienter. Assange är en ynkrygg, han är misstänkt för övergrepp, men han är totalt ointresserad av mina klienter. Han har flyttat fokus någon annanstans, säger han till Expressen.se.

Besvikna

Borgström berättar att han har pratat med sina klienter och att de är mycket besvikna över Ecuadors beslut.

– Jag har pratat med dem och det här var väntat, men det tycker ändå att det är absurt, säger Borgström.

Vad som händer nu är svårt att förutspå, enligt Borgström.

- Efter alla turer som varit är ingenting längre otroligt, det har jag lärt mig under de här två åren. Att Julian Assange kan få politisk asyl i Ecuador när det handlar om att han ska överlämnas till Sverige för att lagföras här är ofattbart, säger han

Assanges advokat har respekt för beslutet

Thomas Olsson, en av Julian Assanges svenska advokater, vill inte kommentera Ecuadors bedömning av Assanges situation.

- Jag är inte i den positionen att jag kan utvärdera den, men jag har full respekt för deras beslut naturligtvis. Men att det finns en substantiell risk för att han kan utlämnas till USA, därom råder inget tvivel, säger han enligt TT.

Angående om Assange är politiskt förföljd svara Olsson så här, enligt TT:

- Det är ju den bedömningen som den ecuadorianska regeringen har gjort och jag har ingen anledning att överpröva eller utvärdera den bedömningen.

TT: Vad händer nu med den svenska brottsutredningen?

- I och med det här beslutet uppkommer ju ett starkt tryck på åklagaren att erbjuda att förhöra Assange i London. Jag kan inte se att man längre kan undvika den möjligheten.

TT: Kommer du att på annat sätt vara involverad i Assanges fortsatta öde, exempelvis hur han ska kunna ta sig från London till Ecuador?

- Nej, den frågan ligger inte på mitt bord. Men så länge den svenska utredningen fortgår så kvarstår jag som Assanges ombud.

TT: Så det är teoretiskt möjligt att du inom kort har en klient i Ecuador?

- Den möjligheten finns ju naturligtvis. Därför är det viktigt att man lägger åt sidan all prestige och i stället fokuserar på den här utredningen och på att hålla det här förhöret.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.