Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Borgmästarens hån mot Putin-hyllande Matteo Salvini

Följ senaste nytt om kriget i Ukraina.
Foto: DAREK DELMANOWICZ / EPA / TT
Foto: DAREK DELMANOWICZ / EPA / TT

Han har poserat i såväl Moskva som i Europaparlamentet med idoltröja på Putin.

Och han har kallat Putin sin vän.

Ord och handlingar som Matteo Salvini, ledare för högerpopulistiska Lega Nord ångrar i dag.


Följ allt som händer i kriget i Expressens app. Ladda ner den på din Iphone eller Android, och aktivera pushnotiser i utrikeskategorin.

Italiens tidigare vice premiärminister, partiledaren för Lega Nord, Matteo Salvini har gjort sig känd som ett stor fan av Vladimir Putin, som han kallat sin vän. 

Han har burit tröjor med Putins porträtt vid såväl besök i Moskva som under ett möte i Europaparlamentet – och sagt att han gärna skulle byta ut Italiens president Mattarella mot Putin. ”Två Mattarella mot en halv Putin.”

Men efter den brutala ryska invasionen av Ukraina har Salvini bytt fot. Han har fördömt Putins agerande och på tisdagen försökte han återigen skapa en ny bild av sig själv – från en vän till Putin till en vän till Ukraina. Det gick sådär.

Borgmästaren påminde om tidigare synder

Vid ett besök i den polska gränsstaden Przemyśl, som tar emot 50 000 ukrainska flyktingar om dagen, påminde borgmästaren Wojciech Bakun honom om hans tidigare ställningstaganden.

Inför alla kameror och ett samlat pressuppbåd höll borgmästaren upp en tröja, med Putins ansikte och orden ”Rysslands armé” på. Tröjan var mycket lik den Salvini tidigare frivilligt visat upp sig i.

– Kolla vad den person du kallar för 'vän' har gjort med människorna som kommer över gränsen, 50 000 varje dag, sa Bakun och erbjöd Salvini att följa med till ett flyktingcenter – om han gick med på att dra på sig tröjan.

Salvini sa sedan någonting om att hjälpa ”flyktingar, barn, mammor och pappor från Ukraina” innan han gick därifrån, enligt Politico.

Ukrainska FN-ambassadörens ilska: ”Behöver psykisk hjälp”

Tipsar om hjälplinje efter tweet från Rysslands utrikesminister.

”Folk kör i desperation och panik”

Expressens reporter Magnus Falkehed på plats söder om Kiev

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.