Borgerlig kampanj mot FRA-lagen

Publicerad
Uppdaterad
Nu bildas en borgerlig kampanj mot FRA-lagen. Femton borgerliga politiker startar ett nätverk som ska arbeta för att lagen rivs upp. Det klargörs i ett debattinlägg i Dagens Nyheter.
FRA-lagen som nyligen drevs igenom av regeringeringens allianspartier har nu fått flera motståndare inom de egna partileden.
Förra veckan gick sex riksdagsledamöter från folkpartiet ihop för att protestera mot lagen. Och motståndet ökar nu när det nya nätverket "Borgerligt nej till FRA-lagen" startar.
Gruppen ska arbeta för att signalspaningslagen rivs upp, redan innan den träder i kraft.
"Värnandet av individens okränkbarhet och frihet är och förblir borgerliga kärnfrågor." skriver nätverkets 15 borgerliga medlemmar i Dagens Nyheter.

"Alltför lösa tyglar"

Två av lagens stora problem är enligt moståndarna att den som felaktigt granskas av FRA aldrig kommer att få veta detta. Och den kommer heller aldrig att få rätt till skadestånd.
Politkerna skriver i debattinlägget att de förstår att syftet med lagen är bra. Men utformningen är fel eftersom den ger några få personer "alltför lösa tyglar på bekostnad av individens integritet och rättssäkerhet."
Nätverket består bland annat av två av centerns partistyrelseledamöter, en folkpartistisk riksdagsledamot, den kristdemokratiske EU-parlamentarikern Anders Wijkman samt ordförandena för kristdemokraternas, centerns och folkpartiets ungdomsförbund.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag