Borgarrådet Roger Mogert (S) lämnar politiken

Roger Mogert.
Foto: FANNI OLIN DAHL / TT / TT NYHETSBYRÅN

Roger Mogert (S), Stockholms stadsbyggnads- och kulturborgarråd, lämnar politiken. Det efter vittnesmål om trakasserier som framkommit i samband med #metoo. 

"Mitt beteende de senaste åren har inte varit ok" säger han i en skriftlig kommentar. 

– Jag känner en besvikelse över att detta inte har nått mig tidigare, säger finansborgarråd Karin Wanngård (S). 

Stockholms stadsbyggnads- och kulturborgarråd Roger Mogert (S) avgår mindre än ett år innan valet. Detta stod klart på torsdagen. Anledningen är de vittnesmål om trakasserier och maktmissbruk som kommit fram med anledning av #metoo. Händelserna ska ha kommit fram genom politikeruppropet #imaktenskorridorer.

"Jag har missbrukat det förtroende som givits mig.

Mogert kommenterar det själv så här: 

"Mitt beteende de senaste åren har inte varit ok och är långt ifrån vad man kunnat vänta sig av en företrädare för vårt parti. Jag har missbrukat det förtroende som givits mig och lämnar därför alla mina politiska uppdrag med omedelbar verkan", skriver han i en kommentar till Expressen. 


LÄS MER: Riksdagstjänsteman får sparken efter Metoo


Mogert har varit borgarråd i Stockholm sedan den 20 oktober 2014. I den rollen riktade han bland annat kritik mot kungen i samband med överklagandet av bygget av Nobel Center. Under sin tid som borgarråd har han också försvarat biblioteksstöket.

Jan Valeskog utses till nytt Stadsbyggnadsråd, Mirja Räihä till nytt Arbetsmarknads-, Idrotts- och Kulturborgarråd samt Stefan Hansson till nytt biträdande Finansborgarråd.

Wanngård: "Fullständigt oacceptabelt beteende"

Finansborgarrådet och kommunstyrelsens ordförande i Stockholm Karin Wanngård berättar för Expressen att hon i torsdags förra veckan fick vetskap om trakasserierna, och att hon då startat en intern utredning inom partiet. I samband med detta fick Mogert avgå med omedelbar verkan. 

– Det var tack vare #metoo-rörelsen och gruppen #imaktenskorridorer som jag fick vetskap om hans beteende och att det kunde ha skett i stadshuset. Det är fullständigt oacceptabelt, vi har fått se ett mönster där han utnyttjat sin maktposition för att komma i kontakt med kvinnor. 

"Vi vill få in fler upplevelser"

Med hänsyn till kvinnorna som slagit larm vill Karin Wanngård inte gå in närmare på vad anklagelserna handlar om. I nuläget ska en handfull kvinnor vittnat om egna erfarenheter och såvitt Wanngård vet är inte polisen involverad.

– Vi vill få in fler upplevelser om det finns fler, och det är klart att det uppstår en tydlig frustration över tiden som går. Jag känner en besvikelse över att detta inte har nått mig tidigare, men är samtidigt tacksam över att det nu gör det. Att vi, kvinna till kvinna, kan stötta varandra och att man vågar berätta nu, säger Karin Wanngård. 

Ygeman: "Alltid trist när det blir så här"

Anders Ygeman (S), ordförande i stockholmsdistriktet och partiets gruppledare i riksdagen, säger till TT att han inte varit med i hanteringen av fallet.

– Det är stadshuset som har hanterat det här, men det är en utredning som har gjorts av partidistriktet som kommit fram till den här slutsatsen. Jag har inte varit med och fört den diskussionen, säger han och fortsätter: 

– Det har hanterats efter de rutiner vi har, men det är klart att det alltid är trist när det blir så här.

Expressen söker Roger Mogert.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.