Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Borgåbrödernas pappa: Jag tror att pojkarna skäms

Svenskarna låg i bakhåll – sedan sköt de poliserna. Två svenska män greps efter intensiv biljakt i Finland.
Undersökning av platsen där poliserna sköts.Foto: RONI REKOMAA / AP TT NYHETSBYRÅN
De misstänkta bröderna.

Bröderna sitter häktade, misstänkta för att ha skjutit två poliser i finska Borgå förra helgen.

Deras pappa Paul är chockad och besviken.

– Jag tror att pojkarna skäms. Så in i helvete, säger han till Hufvudstadsbladet.

Natten mot söndagen den 25 augusti blev två poliser skjutna i samband med en insats i Borgå, några mil från Helsingfors. Polisernas skador uppges inte vara livshotande.

Efter en dramatisk biljakt kunde två svenska bröder gripas på söndagskvällen, misstänkta för attacken. 

De båda bröderna, 25 och 30 gamla, häktades i torsdags på sannolika skäl misstänkta för två fall av mordförsök. 

De ska själva ha ringt till polisen för att lura in dem i ett område där de legat i bakhåll. Där ska de ha skjutit mot polisen och sedan dragit från platsen. 

Dådet har väckt avsky i Finland och det finns en hotbild mot bröderna – som därför har placerats på hemlig plats.

De misstänkta bröderna.

Pappan: Ofattbart

Finlands största svenskspråkiga dagstidning Hufvudstadsbladet har träffat brödernas pappa Paul, 59, i Stockholm där han är bosatt.

– Det är helt ofattbart. Att de skulle ha angripit polis utan att ha skyddat sina ansikten, och sedan kört därifrån i en bil med svenska plåtar som är registrerade på den ena av dem? Det är ju bara så konstigt, säger han till tidningen.

Han säger sig inte ha haft så mycket kontakt med sina söner på senare år, men han kände till att de under sommaren bott i Finland, där de har släktingar. Deras farmor ska ha blivit så chockad över brottet de nu misstänkts för att hon fick tas in på sjukhus.

Paul är själv uppväxt inte långt från Borgå men för över 30 år sedan flyttade han med sin fru till Sverige, där båda sönerna är uppväxta. Vid sidan av arbetet som glasinstallatör skriver han böcker och filmmanus – om brott.

Två poliser skadades vid skottlossningen i Borgå.Foto: RONI REKOMAA / AP TT NYHETSBYRÅN

”Det gjorde ont”

Han tycker att han har gett sina söner en god uppfostran och lärt dem respektera polisen.

I början av 2000-talet försökte familjen flytta till Finland. Men enligt Paul blev sönerna mobbade i skolan, och familjen återvände till Sverige. 

Ingen av bröderna fortsatte i skolan efter grundskolan. De ska främst ha försörjt sig som byggnadsarbetare, vilket även ska ha varit deras sysselsättning i Borgå under sommaren. Den äldre av bröderna har dömts för våldsamt motstånd, olovlig körning, rattfylleri och dopningsbrott. Den yngre har inga domar på sig i offentliga register.

Paul säger till Hufvudstadsbladet att han har försökt att inte läsa så mycket av rapporteringen om attacken mot poliserna.

– Men jag såg häktningsförhandlingarna på tv. Det gjorde ont. Den äldre dolde sitt ansikte hela tiden, den yngre gjorde inte det... 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.