Borg utesluter inte höjd bensinskatt

Publicerad
Uppdaterad
Finansminister Anders Borg utesluter inte högre skatt på bensin. Han är öppen för att använda både piskor och morötter i klimatpolitiken.
Men först nästa år kommer beskeden om vilka skatter som kan komma att höjas.
Anders Borgs linje är att vara "konstruktivt otydlig" fram till att regeringen presenterar klimatpropositionen nästa höst.
- Det vore oklokt av mig att binda upp olika parametrar och exempelvis säga att vi kan inte tänka oss en tyngre beskattning på bensin. Höjer man koldioxidbeskattningen så blir det ju en tyngre beskattning på bensin, konstaterar finansministern och fortsätter:
- Jag utesluter inte att vi får en skärpt beskattning på bensin.
Å andra sidan behöver inte högre bensinskatter innebära att det sammanlagda skattetrycket på bilar måste bli högre, enligt Borg.


"Defensiv politik"

Förra miljöministern Lena Sommestad (s) anklagar i en debattartikel i tidningen Aftonbladet den nuvarande borgerliga regeringen för att föra en defensiv klimatpolitik. Hon hävdar att den inte är beredd att belasta hushåll och företag med miljöskatter, vilket enligt henne går stick i stäv med slutsatserna i fredagens rapport från FN:s klimatpanel om att ekonomiska styrmedel är effektiva.
Borg anser att den regering där Sommestad var miljöminister i "huvudsak var väldigt planekonomisk" och mest använde sig av regleringar och likande.
Finansministern är öppen för att använda både ekonomiska piskor och morötter i klimatpolitiken. Regeringen vill, som han formulerar det, förstärka det klimatpolitiska inslaget i beskattningen.
- Det tror jag är en självklarhet att vi måste göra, säger Anders Borg med hänvisning till att klimatpolitiken är central och måste vara styrande, samt att Sverige ska vara ett föregångsland för att vara trovärdigt internationellt.


Upp och ned

Finansministern vill dock inte öka det totala skattetrycket inom transport- och energisektorn eller för näringslivet. Han är däremot övertygad om att en reformering av beskattningen kan ge större effekt på koldioxidutsläppen.
- Det innebär givetvis att man måste förändra de skatter vi har så att de totala skatterna inte behöver stiga, men en del kan stiga och en del kan minska, säger Anders Borg.

Håkan Johansson/TT

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag