Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Borg: Tror inte svenskt jordbruk överlever

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Finansminister Anders Borg (M) dödförklarar det svenska jordbruket.
Foto: Suvad Mrkonjic

Finansminister Anders Borg (M) dödförklarar det svenska jordbruket.

– Att jordbruket ska överleva som industri? Nej, det tror inte jag, säger han till tidningen Land Lantbruk

Riksdagsledamoten Staffan Danielsson (C) anklagar finansministern för att uttala sig "mycket slarvigt och illa".

– Jag förstår att många bönder blir förbannade, säger samtidigt Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin till Expressen.se.

I intervjun i tidningen Land Lantbruk konstaterar finansminister Anders Borg att det svenska produktionsjordbruket är dödsdömt på sikt.

– Jag tror inte att svenskt jordbruk överlever som industri. Vi måste höja förädlingen och satsa mer på lokalt och närproducerat.

Miljöpartiets språrkrör Gustav Fridolin undrar om Centerpartiet delar finansministerns syn på jordbruket.

– Först köper kommuner in mat till barnen i skolan och de äldre i omsorgen från djur som växt upp under villkor vi aldrig skulle tillåta i Sverige och som skumpat i lastbil över halva kontinenten, och sedan rycker finansministern på axlarna och dödförklarar jordbruket. Jag förstår att många bönder blir förbannade. Jag blir förbannad, säger han till Expressen.se.

"Snacka strunt"

– Sverige har ett ansvar för miljöns skull att se till att vi ökar matproduktionen. Alliansen borde se till att skolor och äldreboenden köper in mat från djur som haft det bra och jordbruk som tänkt på miljön, snarare än att snacka strunt om jordbrukets undergång.

Centerpartiets riksdagsledamot Staffan Danielsson  sågar också finansministerns resonemang.

Mat i världsklass

"Han verkar tro att framtiden för svensk livsmedelsproduktion ligger i nischproduktion och småskalig förädling och gårdsslakterier osv. All respekt för dessa, men grunden i svensk livsmedelsproduktion måste oundgängligen vara en rationell och konkurrenskraftig växtodling- och animaliproduktion som kan använda Sveriges rika åkerjords- och betesmarksresurser till att uthålligt producera miljö- och djuromsorgsvänlig mat i världsklass", skriver Staffan Danielsson i sin blogg på fredagsförmiddagen.

Expressen.se har sökt finansminister Anders Borg för en kommentar.

Hur viktigt tycker du det är att svenskt jordbruk överlever?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.