Borg tar nu avstånd från Reinfeldts flyktingpolitik

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Flera av Fredrik Reinfeldts tidigare ministrar har på senare tid tagit avstånd från den tidigare förda politiken.
Foto: / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Anders Borg, före detta finansminister, skriver nu på Facebook att Sverige borde hålla fast vid en ”uppstramning av invandringen”.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

Flera av Fredrik Reinfeldts tidigare ministrar har på senare tid tagit avstånd från den tidigare förda politiken.

Anders Borg, före detta finansminister, skriver nu på Facebook att Sverige borde hålla fast vid en ”uppstramning av invandringen”.

"Dagens system för mottagande och bristen på flexibilitet på arbetsmarknaden gör integrationen mycket långsam", skriver Anders Borg.

Drygt tre år efter att alliansregeringen lämnade Rosenbad har flera tidigare ministrar tagit avstånd från den tidigare förda migrationspolitiken.

En av regeringens förgrundsgestalter, finansminister Anders Borg, har tidigare sagt att han ångrat regeringens migrationspolitik.

– Hade man vetat att vi skulle ha den här flyktingsituationen hade man inte gått i den riktningen, sa han i SVT:s Min sanning.

Anders Borg förlorade i somras många uppdrag efter att han ska ha uppträtt olämpligt och ha agerat hotfullt på en fest i Stockholms skärgård. 

Sedan dess har han gradvis börjat kommentera aktuella frågor allt mer, på sin egen Facebooksida. Nu senast: migrationspolitiken.

Anders Borg, före detta finansminister, skriver att de långsiktiga kostnaderna för flyktinginvandring kommer att bli stora, men att Sverige bör ta ett stort ansvar för den humanitära situationen i omvärlden. 

Problemet med mottagandet finns i integrationsförmågan, menar den tidigare finansministern.

"Dagens system för mottagande och bristen på flexibilitet på arbetsmarknaden gör emellertid integrationen mycket långsam."

Anders Borgs vändning

Efter Fredrik Reinfeldts "öppna era hjärtan"-tal sommaren 2014 kallade Carl Bildt och Anders Borg till presskonferens för att prata om "oron i omvärlden", med många människor på flykt.

– Jag kan se en situation där svenska folket ser att det är viktigt för Sverige, för bilden av Sverige i världen och för de värderingar vi har att vi ställer upp när världen befinner sig i kris, sa Anders Borg till TV4.

Nu skriver han så här på Facebook:

"Sveriges integrationsförmåga torde göra att det är nödvändigt att hålla fast vid den uppstramning av invandringen regeringen genomfört under de kommande åren", skriver han.

Integrationsförmågan kan förbättras genom en tydligare arbetslinje och mer flexibel arbetsmarknad, enligt tidigare finansministern.


LÄS MER: Fredrik Reinfeldt om "öppna era hjärtan"-talet 


Många har vänt sig mot Reinfeldts arv

Flera partikamrater och gamla ministrar kritiserade under hösten tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt. Framför allt har det handlat om migrationsfrågan. 

Tidigare migrationsministern Tobias Billström, M, sa i en SVT-dokumentär i slutet av förra året att statsminister Fredrik Reinfeldts skarpa reaktion på Billströms uttalanden om volymer i flyktingpolitiken kväde debatten.

– Jag mötte många som sade saker som de sedan inte var beredda att säga offentligt, sa Billström i dokumentären.

För en dryg månad sedan kritiserades Reinfeldt av tidigare arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin, M, som avgick 2010 i samband med en granskning av Aftonbladet.

 "Eftersom föremålet själv envisas med att fronta denna okunskap att problematisera eller se några egna brister så rinner bägaren till slut över”, skrev Littorin.

Reinfeldt: "Försöker inte leva efter den regeln"

Tidigare integrationsministern Nyamko Sabuni, L, var i höstas också en som framförde kritik mot sin egen regering. Hon valde 2013 att avgå från regeringen eftersom hon inte fick arbeta med integrationsfrågorna.

– Rädslan för ett växande SD fick partiledarna att välja fel väg när det gäller integrationspolitiken, sa hon.

Fredrik Reinfeldt har tidigare bemött de tidigare ministrar som tagit avstånd från hans politik under regeringsåren.

– Samma personer som har stött den kan vara de som ifrågasätter, men jag försöker inte att leva efter den regeln. Jag bidrar med ny energi i nya roller i stället. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.