Anders Borg i "Agenda" i SVT. Foto: SVT
Anders Borg i "Agenda" i SVT.  Foto: SVT

Borg svarar på kritiken
om 'försiktiga' Sverige

Publicerad

Sverige har en av världens lägsta statsskulder - men Anders Borg vill inte låna till satsningar.

I SVT:s "Agenda" försvarar han regeringens försiktighetspolitik.

- Vi behöver ha säkerhetsmarginaler för att hålla Sverige tryggt, säger han.

I morgon presenteras regeringens vårbudget - men några större satsningar är inte att räkna med.

I SVT:s "Agenda" på söndagskvällen förklarar finansminister Anders Borg (M) varför regeringen inte vill låna pengar till satsningar.

– För att investera Sverige ur krisen så måste man vara på torra land. Det kan inte vara så att man först spenderar pengarna och sedan hamnar i en bankkris eller en allvarlig kris och att man då inte kan vidta åtgärder för att man har försuttit chansen. Den försiktiga strategin har lönat Sverige väl, säger han.

"Störst investeringar i infrastruktur"

Borg menar att dyra reformer kan komma först senare.

– Om vi ser att det internationella orosläget stabilisera sig lite så tror jag att det kan vara läge att investera Sverige ur krisen, men då ska vi vara uppe på torra land så att vi inte skapar osäkerhet.

Att Sverige skulle satsa för lite håller finansministern inte med om.

– Vi kan konstatera att framför allt på infrastrukturen, men även på forskningen, så ligger Sverige väldigt högt. Vi tillhör de länder som har allra störst investeringar i infrastruktur när man tittar på 2012 och 2013 eftersom de andra länderna i rätt stor utsträckning får skära ner under krisåren.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag