Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Borg svarar på kritiken
om 'försiktiga' Sverige

Anders Borg i "Agenda" i SVT.
Foto: SVT

Sverige har en av världens lägsta statsskulder - men Anders Borg vill inte låna till satsningar.

I SVT:s "Agenda" försvarar han regeringens försiktighetspolitik.

- Vi behöver ha säkerhetsmarginaler för att hålla Sverige tryggt, säger han.

I morgon presenteras regeringens vårbudget - men några större satsningar är inte att räkna med.

I SVT:s "Agenda" på söndagskvällen förklarar finansminister Anders Borg (M) varför regeringen inte vill låna pengar till satsningar.

– För att investera Sverige ur krisen så måste man vara på torra land. Det kan inte vara så att man först spenderar pengarna och sedan hamnar i en bankkris eller en allvarlig kris och att man då inte kan vidta åtgärder för att man har försuttit chansen. Den försiktiga strategin har lönat Sverige väl, säger han.

"Störst investeringar i infrastruktur"

Borg menar att dyra reformer kan komma först senare.

– Om vi ser att det internationella orosläget stabilisera sig lite så tror jag att det kan vara läge att investera Sverige ur krisen, men då ska vi vara uppe på torra land så att vi inte skapar osäkerhet.

Att Sverige skulle satsa för lite håller finansministern inte med om.

– Vi kan konstatera att framför allt på infrastrukturen, men även på forskningen, så ligger Sverige väldigt högt. Vi tillhör de länder som har allra störst investeringar i infrastruktur när man tittar på 2012 och 2013 eftersom de andra länderna i rätt stor utsträckning får skära ner under krisåren.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.