Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Borg-skandalen: Detta har hänt

Det var under en sommarfest som Anders Borg ska ha uppträtt olämpligt
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Dominika Peczynski försvarade sin sambo på sociala medier efter avslöjandet
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Anders Borg är huvudpersonen i en fylleskandal vars efterföljder och kommentarer rullats upp i medierna. 

Expressen ger här en snabb överblick av den tidigare finansministerns senaste händelserika dagar.

Fredag 28 juli - skärgårdsfesten

Det var under en skärgårdsfest den 28 juli som den före detta finansministern Anders Borg ska ha uppträtt olämpligt och enligt uppgifter ha agerat hotfullt, visat sitt kön och kallat kvinnor för "hora".

Torsdag 3 augusti – första rapporten

Dagens Opinion var först med nyheten som blev känd den 3 augusti. Men i sajtens artikel kallas Borg endast för "ex-minister". 

Fredag 4 augusti – Borg talar ut

Aftonbladet publicerar nyheten. Anders Borg går själv ut på Facebook, uttrycker ånger och skriver att han "drabbades av en blackout". Han ber "om ursäkt till de närvarande som tog illa vid sig". Han menar att han drabbades av en blackout. 

Samtidigt får han stöttning av fästmön Dominika Peczynsky och flera andra politiker på sociala medier. Däribland Tomas Tobé, som sedan backar från stödet. 

Lördag 5 augusti – ordkrig med Kinberg-Batra

Han polisanmäldes, av ett polisbefäl, för att han "kan misstänkas" för sexuellt ofredande, olaga hot alternativt ofredande och förolämpning. Polisen uppgav att det var en "låg misstankegrad". Flera anonyma inringare hade då hört av sig till polisen efter att fylleskandalen blev känd under fredagen. 

Kommentarerna på profilens agerande lät inte vänta på sig och bland annat M-ledaren Anna Kinberg Batra uttalade sig om det inträffade och sade att hon ser "väldigt allvarligt" på uppgifterna, vilket ledde till en inflammerad ordstrid mellan parterna.

Tisdag 8 augusti 

Polisanmälan mot Anders Borg läggs ner, det "saknas förutsättningar för att utreda brottet", enligt polisen. Även den tillförordnade kammarchefen, vice chefsåklagare Katarina Lenter, bedömer att innehållet i anmälan mot förre finansministern varit magert.

Men beslutet kan rivas upp om ny information kommer in.

I  samband med beslutet uttalade sig Kinberg-Batra igen, denna gång i en skriftlig kommentar till SVT, där hon konstaterade att hon har "förtroende för rättsväsendets bedömning".

Onsdag 16 augusti 

Nya uppgifter från anonyma uppgiftslämnare framkommer. Enligt Aftonbladet ska Borg ha hamnat i ett försvarspolitiskt bråk med en näringslivstopp på festen. 

Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅNLÄS MER: Skandalen kan betyda slutet för Anders Borgs miljonrullning


LÄS MER: Historien om Borg lär oss så mycket om vår nya tid 


LÄS MER: Borgs snedfylla borde inte vara polissak 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.