Det var under en sommarfest som Anders Borg ska ha uppträtt olämpligt Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENDet var under en sommarfest som Anders Borg ska ha uppträtt olämpligt Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Det var under en sommarfest som Anders Borg ska ha uppträtt olämpligt Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Dominika Peczynski försvarade sin sambo på sociala medier efter avslöjandet Foto: CORNELIA NORDSTRÖMDominika Peczynski försvarade sin sambo på sociala medier efter avslöjandet Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Dominika Peczynski försvarade sin sambo på sociala medier efter avslöjandet Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Borg-skandalen: Detta har hänt

Publicerad

Anders Borg är huvudpersonen i en fylleskandal vars efterföljder och kommentarer rullats upp i medierna. 

Expressen ger här en snabb överblick av den tidigare finansministerns senaste händelserika dagar.

Fredag 28 juli - skärgårdsfesten

Det var under en skärgårdsfest den 28 juli som den före detta finansministern Anders Borg ska ha uppträtt olämpligt och enligt uppgifter ha agerat hotfullt, visat sitt kön och kallat kvinnor för "hora".

Torsdag 3 augusti – första rapporten

Dagens Opinion var först med nyheten som blev känd den 3 augusti. Men i sajtens artikel kallas Borg endast för "ex-minister". 

Fredag 4 augusti – Borg talar ut

Aftonbladet publicerar nyheten. Anders Borg går själv ut på Facebook, uttrycker ånger och skriver att han "drabbades av en blackout". Han ber "om ursäkt till de närvarande som tog illa vid sig". Han menar att han drabbades av en blackout. 

Samtidigt får han stöttning av fästmön Dominika Peczynsky och flera andra politiker på sociala medier. Däribland Tomas Tobé, som sedan backar från stödet. 

Lördag 5 augusti – ordkrig med Kinberg-Batra

Han polisanmäldes, av ett polisbefäl, för att han "kan misstänkas" för sexuellt ofredande, olaga hot alternativt ofredande och förolämpning. Polisen uppgav att det var en "låg misstankegrad". Flera anonyma inringare hade då hört av sig till polisen efter att fylleskandalen blev känd under fredagen. 

Kommentarerna på profilens agerande lät inte vänta på sig och bland annat M-ledaren Anna Kinberg Batra uttalade sig om det inträffade och sade att hon ser "väldigt allvarligt" på uppgifterna, vilket ledde till en inflammerad ordstrid mellan parterna.

Tisdag 8 augusti 

Polisanmälan mot Anders Borg läggs ner, det "saknas förutsättningar för att utreda brottet", enligt polisen. Även den tillförordnade kammarchefen, vice chefsåklagare Katarina Lenter, bedömer att innehållet i anmälan mot förre finansministern varit magert.

Men beslutet kan rivas upp om ny information kommer in.

I  samband med beslutet uttalade sig Kinberg-Batra igen, denna gång i en skriftlig kommentar till SVT, där hon konstaterade att hon har "förtroende för rättsväsendets bedömning".

Onsdag 16 augusti 

Nya uppgifter från anonyma uppgiftslämnare framkommer. Enligt Aftonbladet ska Borg ha hamnat i ett försvarspolitiskt bråk med en näringslivstopp på festen. 

Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN


 

LÄS MER: Skandalen kan betyda slutet för Anders Borgs miljonrullning

 

LÄS MER: Historien om Borg lär oss så mycket om vår nya tid 

 

LÄS MER: Borgs snedfylla borde inte vara polissak 

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag