Borg siktar på sex procents arbetslöshet

Publicerad
Uppdaterad
Klockan 09 på onsdagen presenterade Anders Borg regeringens vårproposition.
Bland annat tog han upp att arbetslösheten ska komma ner i siffror på fem till sex procent.
- Det här ställer helt nya krav på hur arbetsmarknaden ska fungera, förklarade finansministern.
När vårens budgetproposition presenterades har regeringen reviderat upp flera siffror. Anders Borg inledde presskonferensen med att kan konstatera att vi ser en stark ekonomisk utveckling i Sverige.

Utmanande

- Samtidigt ska man konstatera att det är en relativt utmanande och bister omgivning vi har att se fram emot, sa han och syftade bland annat på den statsfinansiella situationen i många europeiska länder.
Borg sa att Sverige ser en mycket stark sysselsättningsökning samtidigt som vi har en god produktivitetsutveckling.
- Vi räknar med cirka 300 000 ytterligare i sysselsättning de kommande åren.
Att få ner arbetslösheten till de nivåer som regeringen nu räknar med, utan att driva upp inflationen eller äventyra de offentliga finanserna är en utmaning, enligt Borg.
- Det här ställer helt nya krav på hur arbetsmarknaden ska fungera.

Krävs insatser

Bland annat måste unga människor snabbare komma in på arbetsmarknaden, sjukskrivna få hjälp att komma ut i arbetslivet igen och integrationen förbättras, enligt finansministern.
- Det måste också handla om att människor stannar kvar på arbetsmarknaden i en omfattning som vi inte tidigare upplevt, säger Borg, och tillägger att ett stort ansvar vilar på arbetsmarknadens parter.
Enligt Anders Borg kommer vi dessutom få se en reallöneutveckling som är relativt god.
En orsak till den fortsatt starka tillväxten den närmaste tiden är att hushållens inkomster från arbete beräknas stiga kraftigt. Det, i kombination med en hög sparnivå, väntas ge en stark konsumtionsutveckling, enligt Borg.

BNP kan bli starkare

Han ser också en möjlighet att BNP växer ännu starkare än förväntat, om Sveriges nettoexport förbättras.
Om kronans förstärkning säger finansministern:
- Vi tror inte på en fortsatt förstärkning av växelkursen. Vi räknar med att det sker räntehöjningar i omvärlden och att vi kommer in i en mer balanserad situation.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag