Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Borg om vändningen:  "Inte science fiction"

Anders Borg, finansminister.
Foto: Sara Strandlund

Alliansen vill storsatsa på järnvägen.

Men för bara två år sedan tyckte finansminister Anders Borg att en satsning på Ostlänken var "robust olönsam".

I Ekots lördagsintervju försvarade han sin kovändning.

- Vi ska inte bygga science fiction-tåg, säger Borg.

Det var för drygt en vecka sedan som den borgerliga regeringen presenterade sin mångmiljonsatsning på järnvägen. Ostlänken ska göra att fler snabbtåg kan gå på sträckan Stockholm-Linköping. Men för bara två år sedan sa finansminister Anders Borg i en intervju med Norrköpings Tidningar att ett bygge av ostlänken är "robust olönsamt."

"Vägar viktigare"

I en annan intervju med tidningen Sydsvenskan sa han även att en investering på vägar är "fyra eller fem gånger viktigare än järnvägar".

I Ekots lördagsintervju fick Borg frågan om vad som har fått honom att ändra sig.

- Min uppfattning är, och den skiljer sig inte från då, är att vi inte ska bygga science fiction-tåg som går på magneträls mellan Stockholm och Malmö eller Göteborg. Det är robust olönsamt, säger Borg i Ekots lördagsintervju.

Han fortsätter:

- Det vi gör nu är att för första gången sedan 1850-talet bygga en ny stambana. Det är robust lönsamt. Av alla de politiska beslut som jag har fattat är det här ett av de roligaste.

"Starkaste budgeten"

Anders Borg har tidigare beskyllts för att hålla igen för mycket ekonomiskt i nedgång och drar på när det går bättre. Den kritiken slår han ifrån sig.

- Nej, jag håller inte med om att det börjar gå bättre. Det är fortfarande stor osäkerhet i den europeiska ekonomin. Sverige har efter vårt stimulanspaket ungefär samma, eller bättre, budgetstyrka som Tyskland, Estland och Finland. Vi har den starkaste budgeten i Europa, säger Borg i Ekots lördagsintervju.

Dessutom vill inte finansministern höja det kritiserade taket i a-kassan. Han säger att höjningen skulle få negativa konsekvenser för sysselsättningen i Sverige.

- När vi räknar på det så skulle en höjning av a-kassan under de tre första månaderna kosta uppemot 30 000 jobb, säger finansministern i Ekots lördagsintervju.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.