Borg och Reinfeldt om skuggbudgeten

Publicerad
Uppdaterad
Klockan 12.30 kommenterade statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg (M) de rödgrönas skuggbudget vid en presskonferens vid riksdagens presscenter.
- Vår politik för jobb ställs mot den bidragspolitik vi hörde presenteras tidigare i dag, sa Fredrik Reinfeldt.
Fredrik Reinfeldt inledde pressträffen med att säga att val bör handla om framtiden.
- Thomas Östros sade i går att vi (de rödgröna) höjer inte skatten för låg- och medelinkomstagare. Men skatten höjs för tre miljoner löntagare, sa han.
Främst sker det genom att alla som tjänar över 40 000 kronor i månaden får lägre jobbskatteavdrag och de förändringar som görs vad gäller avgifter till a-kassan, enligt Reinfeldt.
Vidare sa Reinfeldt att det är i huvudsak två saker oppositionen vill förändra.
- Den första är fördelningspolitisk. Den andra är att gå från ett internationellt till ett nationellt förhållningssätt när det gäller klimatpolitiken.
Statsministern menar att de rödgrönas ekonomiska politik leder till en sak:
- Det man gör är att man finansierar en mycket stor bidragsökning.
Reinfeldt slog fast att ”den som inte klarar jobben, klarar inte välfärden”.
- Vår politik för jobb blir alltså den som ställs mot den bidragspolitik vi hörde presenteras tidigare i dag, sa han.

”De återupptar bidragslinjen”

Efter Fredrik Reinfeldt talat tog finansminister Anders Borg över. Han sa bland annat att oppositionens budget innebär 20 miljarder kronor i kostnadsökningar. Han menar att de lägger tillbaka skatter på bidragssystem.
Enligt Reinfeldt sker det stora i det fördolda.
- Det verkar finnas en hemlig person någonstans i skogen som man kan ta pengar ifrån.
I slutändan, resonerar Reinfeldt, vältras alla skattehöjningar över på vanligt folk.
- Höjda skatter försvinner inte. När åkarna får en dyrare transport tar han ut det på sina kunder, säger han.
Det värsta enligt Reinfeldt är att oppositionen vill montera ner regeringens arbetslinje.
Finansminister Anders Borg talar om de rödgrönas "kostnadsslägga", som kommer att leda till högre arbetslöshet och lägre sysselsättning.
Enligt Borg kommer de höjda skatterna på bland annat bensin, transporter och fastigheter, höjda arbetsgivaravgifter för unga och slopat rut-avdrag att leda till att inflationen ökar med 0,5 till 1 procent.
- En procents inflation minskar köpkraften med 15 miljarder. Det är en riskfylld strategi, säger han.
Räntorna ökar och för ett hushåll med normala lån kan det handla om 5 000–10 000 kronor mer om året, enligt Borg.
Reinfeldt fick i slutet av presskonferensen frågan om han ser något bra i de rödgrönas skuggbudget.
- Bra att de vill införa nystartsjobben. Vi har redan gjort det, men det är bra att de vill göra det en gång till. Vi kan berätta att det fungerar, sa han.

Blandade omdömen

De rödgrönas budgetmotion innebär kraftiga försämringar för näringslivet, enligt Svenskt Näringsliv.
"Återinförd förmögenhetsskatt, höjd koldioxidskatt och en ny kilometerskatt är bara några exempel på hur företag drabbas. Höjda skatter skapar inga nya jobb", kommenterar vd Urban Bäckström.
Svenskt Näringsliv förutspår att de rödgrönas ekonomiska politik kommer att bli bekymmersam för många branscher, däribland transportsektorn och skogsindustrin. Organisationen ser också negativt på att rut-avdraget avskaffas, vilket drabbar arbeten inom den privata tjänstesektorn.
LO är inte helt oväntat mycket positiv till de rödgrönas budget. Bland annat gillas förändringarna i a-kassan.
"I dag betalar en hotellstäderska årligen cirka 4 000 kronor mer i avgift än en akademiker för sin arbetslöshetsförsäkring. Det är djupt orättvist", skriver LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin i en kommentar.
En utvidgad satsning på rot-avdrag får också tummen upp.

”Skatten ska vara lika”

Även PRO är positiva till de satsningar på pensionärer som de rödgröna aviserar.
"Jag välkomnar att oppositionen höjer budet till landets pensionärer och framför allt tydligt markerar att skatten på olika inkomstslag ska vara lika", säger PRO:s ordförande Curt Persson i en kommentar.
Organisationen tycker också det är bra att kommuner och landsting får ökade resurser.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


centerpartiet

Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag