Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Borg: Kan inte sänka skatt för pensionärer

Något utrymme för skattesänkningar till pensionärer finns just nu inte, enligt finansminister Anders Borg (M). Foto: Suvad Mrkonjic

Något utrymme för skattesänkningar till pensionärer finns just nu inte, enligt finansminister Anders Borg (M).

– Det ska vi naturligtvis titta på framöver. Finns det väldigt kraftiga nya finansieringskällor så får man väl titta även på det, säger han.

– Men man måste ha väldigt starka skäl att sänka en skatt när man tungt måste finansiera det, till exempel med minskade utgifter eller höjda skatter, tillägger han.

Regeringen har med ett finansieringsförslag från februari skapat ett reformutrymme på 7 miljarder kronor nästa år och drygt 9 miljarder per år under resten av mandatperioden.

Två miljarder har redan öronmärkts för ökat statsbidrag till kommuner, för att finansiera satsningar på mindre klasser och speciallärare på lågstadiet.

"Lagt många miljarder"

Borg vill samtidigt påminna om att pensionärshushåll sedan 2007 också fått skattesänkningar.

– De första breda skattesänkningar som pensionärerna har upplevt har genomförts under de här åren. Vi har lagt många miljarder på att sänka skatten för pensionärer, och det tycker jag är bra.

Lovar inte bort

TT: Men det skiljer 104 000 kronor i skatt, är det rimligt?

– Jag tycker det är rimligt att man sänker skatten också för pensionärer, men jag kommer inte som Socialdemokraterna lova bort 7,5 miljarder till pensionärerna som jag saknar finansiering för.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!