Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Borg kan ha begått brott - åklagare kan inleda egen utredning

Den före detta finansministern Anders Borg ska ha blottat sig under en fest. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Kammaråklagare Zilla Hirsch säger till TT att Anders Borgs agerande är ett sexuellt ofredande.
Foto: ÅKLAGARMYNDIGHETEN

Före detta finansminister Anders Borg ska under en fest ha visat sitt könsorgan och kallat kvinnor för "hora" och "slampa".

Att blotta sig kan innebära att man göra sig skyldig till sexuellt ofredande, enligt rättsexperter.

– En åklagare kan på egen hand inleda en förundersökning utifrån vad som skrivs i tidningar, säger professor Mårten Schultz.

Ex-ministern Anders Borg ska under en familjefest den gångna helgen ha blottat sitt könsorgan och tafsat på andra manliga festdeltagare, enligt Dagens Opinion och Aftonbladet. 

Han ska även ha kallat kvinnor för "hora" och "slampa", enligt Aftonbladet. 

Vid festligheterna på en skärgårdsö deltog ett 50-tal personer, och kaoset ska ha börjat då den före detta finansministern blivit missnöjd över tilldelningen av sängplatser.

Kan inleda förundersökning

Kammaråklagare Zilla Hirsch säger till TT att Anders Borgs agerande är ett sexuellt ofredande. Sexuellt ofredande går under allmänt åtal, vilket innebär att vem som helst kan göra en anmälan.

– Inom polisen är man skyldig att ta upp en anmälan oavsett vem som gör den, det måste inte brottsoffret göra, säger hon.

Anders Borg tillsammans med färstmön Dominika Peczynski.
Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP

Även Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, säger att rubriceringen sexuellt ofredande kan användas vid vissa fall av blottande.

– Men det finns vissa begränsningar. Om det inte fanns något sexuellt syfte bakom kan det i stället bli frågan om förargelseväckande beteende.


LÄS ÄVEN: Anders Borgs egna ord 


Han betonar att han uttalar sig generellt och inte om den enskilda händelsen med Anders Borg. 

– En åklagare kan på egen hand inleda en förundersökning utifrån vad som skrivs i tidningar. Det behöver alltså inte ha kommit in en polisanmälan, säger Mårten Schultz. 

"Drabbades av blackout"

Expressen har sökt Anders Borg. Under fredagen gick han själv ut och skrev i sociala medier om händelsen:

"Jag var på fest i helgen och drabbades av en blackout. Jag dricker inte mer än de flesta men har varit under hård press de senaste månaderna och det måste ha tagit ut sin rätt."


LÄS ÄVEN: Britta Svensson: Varför polisanmäler ingen Anders Borg? 


Magnus Ulväng, professor i straffrätt vid Uppsala universitet, är inte insatt i fallet med Anders Borg och hans påstådda blackout, men han säger att sexuellt ofredande lyder under allmänt åtal. 

– Jag har ingen aning om vad han har sagt eller gjort, men det är klart: att blotta könsorgan kan utgöra sexuellt ofredande och att skrika hora kan i sig utgöra förolämpning eller förtal. Har han gjort det här så är det väl teoretiskt sätt möjligt att väcka åtal, säger han. 

Anders Borg ska, först efter att festen var slut, fått höra att han betett sig mycket olämpligt under kvällen.
Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

"Ånger över mitt beteende"

– Men man ska ha klart för sig, när det gäller förolämpning så finns särskilda åtalsregler att någon anger brottet till åtal. Men traditionell blottning, att visa könsorganet, det omfattas av kriminaliseringen, säger Magnus Ulväng.

Anders Borg ska, först efter att festen var slut, fått höra att han betett sig mycket olämpligt under kvällen:

"Jag har fått höra i efterhand att jag betedde mig mycket olämpligt. Jag vill uppriktigt be om ursäkt till de närvarande som tog illa vid sig. Känner stor besvikelse och ånger över mitt beteende", har han vidare skrivit på sociala medier.

För Expressen bekräftar Anders Borgs kärlek Dominika Peczynski att han har minnesluckor och inte kommer ihåg allt vad som hände under kvällen: 

– Det är ju bara det han skrev på fb. Han minns ju inte vad som har hänt, säger hon i ett sms till Expressen. 

En privatperson har nu anmält Anders Borg för sexuellt ofredande. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.