Den före detta finansministern Anders Borg ska ha blottat sig under en fest. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSENDen före detta finansministern Anders Borg ska ha blottat sig under en fest. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Den före detta finansministern Anders Borg ska ha blottat sig under en fest. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN
Kammaråklagare Zilla Hirsch säger till TT att Anders Borgs agerande är ett sexuellt ofredande. Foto: ÅKLAGARMYNDIGHETENKammaråklagare Zilla Hirsch säger till TT att Anders Borgs agerande är ett sexuellt ofredande. Foto: ÅKLAGARMYNDIGHETEN
Kammaråklagare Zilla Hirsch säger till TT att Anders Borgs agerande är ett sexuellt ofredande.  Foto: ÅKLAGARMYNDIGHETEN

Borg kan ha begått brott - åklagare kan inleda egen utredning

Publicerad

Före detta finansminister Anders Borg ska under en fest ha visat sitt könsorgan och kallat kvinnor för "hora" och "slampa".

Att blotta sig kan innebära att man göra sig skyldig till sexuellt ofredande, enligt rättsexperter.

– En åklagare kan på egen hand inleda en förundersökning utifrån vad som skrivs i tidningar, säger professor Mårten Schultz.

Ex-ministern Anders Borg ska under en familjefest den gångna helgen ha blottat sitt könsorgan och tafsat på andra manliga festdeltagare, enligt Dagens Opinion och Aftonbladet. 

Han ska även ha kallat kvinnor för "hora" och "slampa", enligt Aftonbladet. 

Vid festligheterna på en skärgårdsö deltog ett 50-tal personer, och kaoset ska ha börjat då den före detta finansministern blivit missnöjd över tilldelningen av sängplatser.

Kan inleda förundersökning

Kammaråklagare Zilla Hirsch säger till TT att Anders Borgs agerande är ett sexuellt ofredande. Sexuellt ofredande går under allmänt åtal, vilket innebär att vem som helst kan göra en anmälan.

– Inom polisen är man skyldig att ta upp en anmälan oavsett vem som gör den, det måste inte brottsoffret göra, säger hon.

Anders Borg tillsammans med färstmön Dominika Peczynski.Foto: LISA MATTISSON EXP / LISA MATTISSON EXP

Även Mårten Schultz, professor i civilrätt vid Stockholms universitet, säger att rubriceringen sexuellt ofredande kan användas vid vissa fall av blottande.

– Men det finns vissa begränsningar. Om det inte fanns något sexuellt syfte bakom kan det i stället bli frågan om förargelseväckande beteende.

 

LÄS ÄVEN: Anders Borgs egna ord 

 

Han betonar att han uttalar sig generellt och inte om den enskilda händelsen med Anders Borg. 

– En åklagare kan på egen hand inleda en förundersökning utifrån vad som skrivs i tidningar. Det behöver alltså inte ha kommit in en polisanmälan, säger Mårten Schultz. 

"Drabbades av blackout"

Expressen har sökt Anders Borg. Under fredagen gick han själv ut och skrev i sociala medier om händelsen:

"Jag var på fest i helgen och drabbades av en blackout. Jag dricker inte mer än de flesta men har varit under hård press de senaste månaderna och det måste ha tagit ut sin rätt."

 

LÄS ÄVEN: Britta Svensson: Varför polisanmäler ingen Anders Borg? 

 

Magnus Ulväng, professor i straffrätt vid Uppsala universitet, är inte insatt i fallet med Anders Borg och hans påstådda blackout, men han säger att sexuellt ofredande lyder under allmänt åtal. 

– Jag har ingen aning om vad han har sagt eller gjort, men det är klart: att blotta könsorgan kan utgöra sexuellt ofredande och att skrika hora kan i sig utgöra förolämpning eller förtal. Har han gjort det här så är det väl teoretiskt sätt möjligt att väcka åtal, säger han. 

Anders Borg ska, först efter att festen var slut, fått höra att han betett sig mycket olämpligt under kvällen.Foto: ANNA-KARIN NILSSON / ANNA-KARIN NILSSON EXPRESSEN

"Ånger över mitt beteende"

– Men man ska ha klart för sig, när det gäller förolämpning så finns särskilda åtalsregler att någon anger brottet till åtal. Men traditionell blottning, att visa könsorganet, det omfattas av kriminaliseringen, säger Magnus Ulväng.

Anders Borg ska, först efter att festen var slut, fått höra att han betett sig mycket olämpligt under kvällen:

"Jag har fått höra i efterhand att jag betedde mig mycket olämpligt. Jag vill uppriktigt be om ursäkt till de närvarande som tog illa vid sig. Känner stor besvikelse och ånger över mitt beteende", har han vidare skrivit på sociala medier.

För Expressen bekräftar Anders Borgs kärlek Dominika Peczynski att han har minnesluckor och inte kommer ihåg allt vad som hände under kvällen: 

– Det är ju bara det han skrev på fb. Han minns ju inte vad som har hänt, säger hon i ett sms till Expressen. 

En privatperson har nu anmält Anders Borg för sexuellt ofredande. 

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag