Borg: Inget utrymme för jobbskatteavdrag

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: Emil Nordin

ÖREBRO. Anders Borg tror inte på ett nytt jobbskatteavdrag innan valet.

Det finns helt enkelt inte utrymme i ekonomin, är hans besked på Moderaternas rikskonferens i Örebro under lördagen.

- 2013 finns det inget utrymme och som det ser ut nu har vi inget utrymme heller 2014, säger finansministern.

I valet 2010 lade alliansen fram en så kallad reformambition, som sade att man skulle införa ett femte steg i jobbskatteavdraget - om ekonomin tillät. Men det verkar inte bli något av ambitionen. På Moderaternas rikskonferens i Örebro, där Anders Borg talade i dag, berättade han att det inte är troligt att inkomstskatten sänks innan valet.

- 2013 finns det inget utrymme och som det ser ut nu har vi inget utrymme heller 2014, säger han.

Nytt löfte till valet

Men tanken om ytterligare ett steg i jobbskatteavdraget tänker han inte släppa. Ett löfte, eller en reformambition, ser ut att dyka upp i nästa valrörelse.

- Vi kommer återkomma om jobbskatteavdrag. Det kommer vara en del av vår valrörelse, säger Anders Borg.

I övrigt fokuserade han en stor del av sitt tal till partiet i dag på ungdomsarbetslösheten.

- Vi har alldeles för hög ungdomsarbetslöshet och för hög arbetslöshet bland utrikes födda, säger Borg.

Kan sänka arbetsgivaravgift

Partiet ska nu titta på vilka lösningar det finns för att få ner de höga siffrorna. Bland annat flaggar man nu för att det kan bli aktuellt att ytterligare sänka arbetsgivaravgiften för företag som anställer ungdomar under 26, en avgift som regeringen redan tidigare har halverat.

Han ser gärna att facken och arbetsgivarna kommer överens om någon form av lärlingsanställningar, som gör att fler ungdomar kan komma in på arbetsmarknaden. Om så sker så kan parterna räkna med regeringens stöd, är Borgs besked.

- Om parterna är beredda att röra sig, då är vi beredda att hjälpa till. Vi är beredda att hjälpa till med alla typer av åtgärder så länge de leder till lägre arbetslöhet. Men vi lägger oss inte i lönesättningen, säger finansministern.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.