Anders Borg ger Maud Olofsson ansvaret för Vattenfall-köpet inför KU.
Anders Borg ger Maud Olofsson ansvaret för Vattenfall-köpet inför KU.

Borg ger Olofsson ansvaret för Nuon

Publicerad

Finansminister Anders Borg (M) ger det Centerledda näringsdepartementet och dess förra chef Maud Olofsson ansvaret för att Vattenfall fick köpa Nuon för 89 miljarder netto.

Själv hade han ingen aning om köpet förrän det blev offentligt.

– Någon av dem slirar, men det går inte att säga att Borg skyller ifrån sig utan anledning, men det kan vara så att han gör det. Det man kan konstatera är att det är väldigt olika bilder från de som var inblandade, säger statsvetaren Jonas Hinnfors till Expressen.se.

Det hävdade Borg när han frågades ut i riksdagens konstitutionsutskott. Han fick frågor om hur regeringen samrådde inbördes och med Vattenfall före det att bolaget fick grönt ljus att göra det största företagsköpet hittills. Värdet på Nuon har sedan dess skrivits ned med 38 miljarder och staten blir i år utan utdelning eftersom Vattenfall är pressat.

Reinfeldt visste inget

– Jag hade ingen kännedom om ställningstagandet och förvärvet förrän det blev offentligt. Och när jag ringde statsministern meddelade han att han inte hade haft någon information om affären och att den skulle genomföras i förväg, sade Borg i KU.

Den dagen, 23 februari 2009, hade det gått nästan en månad sedan Borgs statssekreterare Hans Lindblad och Maud Olofssons statssekreterare Ola Alterå, enligt näringsdepartementets handlingar, diskuterat "caset" och enats om att beställa en oberoende värdering av Nuon. Tjänstemän från finansen deltog också i den gemensamma beredningen inför det att regeringen skulle ge Vattenfall besked. Den 13 februari lade Vattenfall sitt bud, något som Borg säger att han och statsministern fick veta först 23 februari.

Men finansdepartementet hade inte givit ett formellt godkännande för denna budgetpåverkande affär. Näringsdepartementet hade heller inte frågat efter ett sådant, enligt Borg. Det borde de enligt riktlinjerna ha gjort, anser han.

Olofssons ansvar

– Det är en grundbult i gemensam beredning, sade Borg och menade att det var näringsministerns ansvar att inhämta finansens mening.

Ola Alterå, som också frågades ut, sade att det är en brist att något ställningstagande från finansen inte finns dokumenterat. Men han uppfattade det, eftersom tjänstemän därifrån deltog i förberedelserna, att de var med i båten.

Borg ifrågasätter inte Olofssons slutsats att Vattenfall skulle få köpa, utifrån de förutsättningar som rådde då. Men han vill inte "spekulera i" vad hans departementet hade sagt formellt om de hade fått frågan.

I ett kortfattat mejl till Aftonbladet skriver Maud Olofsson att hon är nöjd med den version som Ola Alterå lämnade i KU.

"Till skillnad från många andra så tar jag fullt ansvar för handläggningen av ärendet och det framförde Ola Alterå också i KU i dag", skriver hon vidare.

Statsvetaren: Många frågor kvarstår

Statsvetaren Jonas Hinnfors menar att det hela är en gigantisk affär - som är svår att reda ut eftersom ansvarsfrågan inte är klarlagd.

– Visst är det så att regeringen alltid är kollektivt ansvarig för beslut, men en hel del beslut fattas säkert utan att det är särskilt mycket underhandskontakter, men det här är naturligtvis en gigantisk affär. Så man kan bli lite förvånad om det är så att man faktiskt inte varit informerad, då är det förvånansvärt, säger han.

– Om det är så att Olofsson har rätt och Borg skyller ifrån sig så är det också anmärkningsvärt. Så någonstans kan man säga att regeringens interna kommunikation när man ser den i det här ljuset, inte ser helt smidig ut, fortsätter Jonas Hinnfors.

Samtidigt riskerar frågan om Nuon-affären att kasta skuggor över valrörelsen.

– Vi hamnar i en massa spekulationer, och det skymmer lite sikten för de frågorna som är valfrågor. Det här kommer säkert inte att vara en valfråga, men det skymmer sikten lite för riksdagsvalet, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag