Det hävdade Borg när han frågades ut i riksdagens konstitutionsutskott. Han fick frågor om hur regeringen samrådde inbördes och med Vattenfall före det att bolaget fick grönt ljus att göra det största företagsköpet hittills. Värdet på Nuon har sedan dess skrivits ned med 38 miljarder och staten blir i år utan utdelning eftersom Vattenfall är pressat.
Reinfeldt visste inget
– Jag hade ingen kännedom om ställningstagandet och förvärvet förrän det blev offentligt. Och när jag ringde statsministern meddelade han att han inte hade haft någon information om affären och att den skulle genomföras i förväg, sade Borg i KU.
Den dagen, 23 februari 2009, hade det gått nästan en månad sedan Borgs statssekreterare Hans Lindblad och Maud Olofssons statssekreterare Ola Alterå, enligt näringsdepartementets handlingar, diskuterat "caset" och enats om att beställa en oberoende värdering av Nuon. Tjänstemän från finansen deltog också i den gemensamma beredningen inför det att regeringen skulle ge Vattenfall besked. Den 13 februari lade Vattenfall sitt bud, något som Borg säger att han och statsministern fick veta först 23 februari.
Men finansdepartementet hade inte givit ett formellt godkännande för denna budgetpåverkande affär. Näringsdepartementet hade heller inte frågat efter ett sådant, enligt Borg. Det borde de enligt riktlinjerna ha gjort, anser han.
Olofssons ansvar
– Det är en grundbult i gemensam beredning, sade Borg och menade att det var näringsministerns ansvar att inhämta finansens mening.
Ola Alterå, som också frågades ut, sade att det är en brist att något ställningstagande från finansen inte finns dokumenterat. Men han uppfattade det, eftersom tjänstemän därifrån deltog i förberedelserna, att de var med i båten.
Borg ifrågasätter inte Olofssons slutsats att Vattenfall skulle få köpa, utifrån de förutsättningar som rådde då. Men han vill inte "spekulera i" vad hans departementet hade sagt formellt om de hade fått frågan.
I ett kortfattat mejl till Aftonbladet skriver Maud Olofsson att hon är nöjd med den version som Ola Alterå lämnade i KU.
"Till skillnad från många andra så tar jag fullt ansvar för handläggningen av ärendet och det framförde Ola Alterå också i KU i dag", skriver hon vidare.
Statsvetaren: Många frågor kvarstår
Statsvetaren Jonas Hinnfors menar att det hela är en gigantisk affär - som är svår att reda ut eftersom ansvarsfrågan inte är klarlagd.
– Visst är det så att regeringen alltid är kollektivt ansvarig för beslut, men en hel del beslut fattas säkert utan att det är särskilt mycket underhandskontakter, men det här är naturligtvis en gigantisk affär. Så man kan bli lite förvånad om det är så att man faktiskt inte varit informerad, då är det förvånansvärt, säger han.
– Om det är så att Olofsson har rätt och Borg skyller ifrån sig så är det också anmärkningsvärt. Så någonstans kan man säga att regeringens interna kommunikation när man ser den i det här ljuset, inte ser helt smidig ut, fortsätter Jonas Hinnfors.
Samtidigt riskerar frågan om Nuon-affären att kasta skuggor över valrörelsen.
– Vi hamnar i en massa spekulationer, och det skymmer lite sikten för de frågorna som är valfrågor. Det här kommer säkert inte att vara en valfråga, men det skymmer sikten lite för riksdagsvalet, säger han.