Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Borg efter mätningen: Är en uppförsbacke

Finansministerns sparpaket verkar i första skedet ha skrämt i väg väljarna.Foto: Suvad Mrkonjic

Regeringens sparpaket verkar i ett första skede ha skrämt i väg väljarna.

Gapet mellan blocken ligger på historiskt stora 19,1 procent.

– Det är en uppförsbacke men den får vi naturligtvis försöka klara av, säger Anders Borg, M.

Finansminister Anders Borg presenterade för någon vecka sedan regeringens sparpaket med skattehöjningar och slopad avdragsrätt för privat pensionssparande. Men uppmärksamheten kring de nya förslagen verkar inte ha gett utdelning i opinionen. Enligt Demoskops senaste mätning hamnar alliansens väljarstöd på bara 34,6 procent, den lägsta samlade noteringen för partierna sedan Demoskop startade mätningarna 1998. Anders Borg svarade på Expressens frågor utanför EU-nämndens sammanträde.

Har sparpaketet du presenterade skrämt i väg väljarna?

– Det återstår att se. Det bygger på att vi ska använda de här pengarna till att finansiera en bredare utbildningssatsning. Sedan får man värdera om väljarna till slut tycker att det var väl övervägt eller inte, men vi har i dag ett ekonomiskt läge där vi måste upprätthålla en princip om krona för krona i finansiering av reformer. Det är grunden för ansvar. Det gäller för oss och det gäller för oppositionen.

Med krisen i Ukraina har många partier ropat efter högre försvarsanslag, senast i dag uttrycker utrikesminister Carl Bildt att han vill se satsningar på över 10 miljarder. Finns det utrymmet i budgeten?

– Bland annat försvarsministern har understrukit att vi bör se över om vi behöver höja försvarsanslagen. Vi har en försvarsberedning som har fått förlängt uppdrag, vi får se var de landar. Så vitt vi kan bedöma finns ett behov av att göra en förstärkning av försvarsanslagen.

Vad ska man då ta av i budgeten, enligt krona för krona-principen?

– Det får vi återkomma till, det här ligger en bit framåt i tiden eftersom vi talar om nästa försvarsbeslutsperiod.

Känner du någon oro inför dagens opinionssiffror?

– Huvudfrågan i valet kommer att bli jobb och ekonomiskt ansvar och där tycker jag att vi står väldigt starkt. Den centrala frågan i valrörelsen handlar om ekonomiskt ansvarstagande och en politik för jobb, och det är det jag tror till slut kommer att avgöra. Vi kommer att få föra en diskussion kring om man bör höja skatterna på jobben och bygga ut bidragssystemen eller om man bör prioritera utbildning. Det är en lång valrörelse kvar, säger Anders Borg.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.