Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Borg: Det vore bättre om M pratade med S

Det var inte fel av M-ledaren Ulf Kristersson att ta ett möte med SD-ledaren Jimmie Åkesson i förra veckan. Det säger Anders Borg till Expressen.
Anders Borg, tidigare moderat finansminister. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anders Borg intervjuas av Expressen TV.Foto: August Jerner

Det var inte fel av M-ledaren Ulf Kristersson att ta ett möte med SD-ledaren Jimmie Åkesson i förra veckan. Det säger Anders Borg till Expressen.

Men mötet borde ha varit med Socialdemokraterna, menar han den tidigare M-finansministern.

– Socialdemokraterna är ett bredare parti med en djupare förankring och en historia av att ta ansvar. 

Efter den borgerliga valsegern 2006 utsågs Anders Borg till finansminister i den tidigare M-ledaren Fredrik Reinfeldts regering, vilket han var fram till valförlusten 2014.

Då lämnade han – likt Fredrik Reinfeldt och Carl Bildt – inte bara posten som minister, utan politiken helt och hållet.

Sedan dess har bland annat alliansen splittrats och Sverigedemokraterna har i de allra flesta opinionsmätningar nu gått om Moderaterna som Sveriges näst största parti. 

I förra veckan satte sig Ulf Kristersson ner med Jimmie Åkesson för ett möte på tu man hand. Såg du det komma? 

– Jag tycker inte att det är så konstigt att man för samtal med alla partier. Men jag tror att det bästa vore att man återupplivade alliansen, att de fyra partierna satte sig ner och förhandlade fram en gemensam hållning och att de sedan förhandlade tillsammans med Socialdemokraterna. 

– Nu står vi inför väldigt stora förändringar på arbetsmarknaden och på bostadsmarknaden. Den typen av långsiktiga reformer som att avreglera arbetsrätten och avreglera hyresregleringen behöver göras brett så att man vet att det ligger fast. Jag tror att det finns betydande delar av Socialdemokraterna som man skulle kunna samarbeta med, men Liberalerna och Centern är för små. De blir överkörda och därför blir det inget resultat.

Ulf Kristersson, partiledare för Moderaterna. Foto: CLAUDIO BRESCIANI/TT / TT NYHETSBYRÅN
SD-ledaren Jimmie Åkesson.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Så givet läget, agerade Ulf Kristersson rätt här? 

– Jag tycker inte det är fel att tala med Sverigedemokraterna. De är ett parti i Sveriges riksdag och de har många väljare. Men jag tror inte att de är den naturliga grunden för de stora reformer Sverige behöver. Socialdemokraterna är ett bredare parti med en djupare förankring och en historia av att ta ansvar.

Sedan din tid, hur har partiet förändrats? 

– Partier ska ju alltid förändras och det har ju varit helt andra frågor, inte minst invandringen, sedan jag lämnade politiken. Jag vill inte recensera dem, men jag tror att det bästa vore ett bredare samarbete och rejäla förhandlingar om de tunga strukturreformer som Sverige behöver.

Vad skulle krävas för att du skulle återvända till politiken? 

– Det har jag inte tänkt göra. Jag är väldigt nöjd med att ha gjort min gärning. Jag har jobbat i offentlig tjänst i 17 år.

Anders Borg om sänkning av räntan

Anders Borg: ”Skulle behöva en lång period av hög tillväxt”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.