Boräntan rusar – högsta på åtta år

Boräntan rusar – högsta på åtta år.
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT / TT NYHETSBYRÅN

Den rörliga boräntan hos storbankerna ligger på den högsta nivån sedan 2014 – och har för första gången på åtta år stigit över 2 procent, enligt ny statistik från bankerna.

SBAB:s kunder har fått den största höjningen, enligt SvD.

Boräntorna rusar, visar bankernas nya siffror över genomsnittsräntorna för bolån i juli.

Hos de flesta bankerna – sju av elva – har den rörliga boräntan nu stigit över 2 procent. Det är första gången på åtta år som räntorna befinner sig på samma höga nivåer. 

– Det är utmanande med så här kraftiga förändringar, både för oss som aktör men också för kunderna. När det rör sig snabbt är det väldigt svårt för kunden att avgöra vad som är bra villkor för boräntan, säger Catharina Åbjörnsson Lindgren, affärschef på Landshypotek Bank till SvD Näringsliv. 

Fler höjningar kommer

I början av året låg de genomsnittliga rörliga boräntorna på mellan 1,1 och 1,4 procent. 

Nordeas kunder har den högsta rörliga boräntan, med i genomsnitt 2,51 procent.

SBAB:s rörliga boränta stod för den största ökningen – som från 1,34 procent i mitten av januari gått till 2,26 procent i juli. 

Länsförsäkringar och Landshypotek har den lägsta räntan – med 1,88 respektive 1,9 procent. 

Catharina Åbjörnsson Lindgren tror att fler höjningar av boräntan är att vänta. 

– Ja, det ligger absolut i korten. Vi ser framför oss minst två höjningar av styrräntan under året, om det inte dessutom blir ett extramöte på Riksbanken, säger hon till SvD.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.