Bonuskritikern Anders Borg erkände brister

Publicerad
Uppdaterad
Miljonbelopp och höjda tak för statliga toppchefer.
Finansminister Anders Borg har gjort sig känd som en bonuskritiker - i Aktuellt erkände han brister i statens egna företag.
- Vi har anledning att titta igenom vår egen garderob, sa Borg.
Anders Borg har kritiserat vad han kalla girighet och bonusar inom den privata sektorn, men nu visar det sig att kulturen även finns i den statliga sfären.
Uppdrag granskning avslöjade på onsdagskvällen att statliga företag betalar ut miljonbelopp – och att taken höjts mitt i brinnande finanskris.
Anders Borg försvarade sig efter programmet i direktsändning i Aktuellt.

Borg duckade

Upprepade gånger fick finansministern frågan om han tyckte det var rimligt med bonus till anställda inom första AP-fonden – trots att man gjort en förlust på 50 miljarder 2008.
Borg duckade för frågan, men svarade slutligen.
– Jag tycker att det är rimligt att man inte delar ut bonusar när man gör stora förluster. Vi har naturligtvis anledning att titta på det här regelverket mot bakgrund av det som hänt under hösten.
Borg var även självkritisk.
– Vi har också anledning att titta igenom vår egen garderob.
I och med AP-fondernas kraftiga bakåtgång på börsen har pensionspengarna krympt.
Anders Borg sa att detta inte ska få genomslag på pensionerna.
– Det är inte aktuellt att det här kraftiga genomslaget på börsen skall leda till att vi får pensionssänkningar.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag