Bonnier News lanserar ryskspråkig nyhetssajt

LIVE-TV: Finansinspektionen om läget i svensk ekonomi
Filipp Bakhtin, chefredaktör för Repost.
Foto: Bonnier News

Repost är namnet på den oberoende ryskspråkiga nyhetssajt som sjösätts i dag i Tallinn. 

Bakom satsningen är en stiftelse som finansieras av bland andra tidningskoncernerna Bonnier News och Amedia. 

– Repost sammanfattar och kommenterar nyheter och ska med en visuell journalistik locka en yngre publik, säger chefredaktör Filipp Bakhtin i ett pressmeddelande.

Ryssland ligger långt ner på listan över pressfrihetsindexet – och många journalister har flytt Moskva och St Petersburg. 

På onsdagen lanserades en ny oberoende ryskspråkig nyhetssajt med namnet Repost, meddelar Bonnier News i ett pressmeddelande. 

”Stötta det fria ordet”

Bakom tidningen står stiftelsen News Media Insamlingsstiftelse, som ska finansieras av tidningskoncernerna Bonnier News och norska Amedia. 

”Vi grundar stiftelsen och Repost för att stötta det fria ordet och bidra till att upprätthålla fria medier på ryska för ryssar. Det fria ordet är en grundpelare i Bonnier News verksamhet och vi har tidigare varit verksamma på den ryska nyhetsmarknaden, vilket inte längre är möjligt inifrån Ryssland”, säger Anders Eriksson, vd för Bonnier News och ordförande för stiftelsen.

Bonnier News finansierar 

Hur mycket pengar som Bonnier News går in med vill Eriksson inte avslöja – det beror på hur många andra som bidrar, enligt honom. 

”Men, oavsett kommer vi vara största bidragsgivare”, uppger han. 

Det är bolaget AS News Bureau som ger ut tidningen, och redaktionen kommer finnas i Tallinn. 

Även Expressen ingår i Bonnier News. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.