Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Böneutrop godkänns från minaret i Fittja

Foto: Torbjörn Gustafsson

STOCKHOLM. Moskén i Fittja söder om Stockholm har fått klartecken till böneutrop från minareten. Det är första gången i Sverige som möjligheten öppnas upp, enligt tidningen Dagen.

Ismail Okur, ordförande i Islamiska föreningen, lämnade i januari in ett medborgarförslag om böneutrop. Sedan samhällsbyggnadsnämnden konstaterat att det saknas formella hinder för böneutrop, ska frågan så småningom upp i Botkyrkas kommunstyrelse och kommunfullmäktige.

När avgörandet faller är svårt att säga i dag, enligt kommunstyrelsens ordförande Katarina Berggren (S). Hon tror på någon gång i vinter.

– Det här en viktig fråga och vi vill ha en dialog med våra invånare och civilsamhället så att fler får möjlighet att tycka till. Det får ta den tid det tar för att få ett bra beslutsunderlag, säger hon till TT.

KD röstade nej

Kristdemokraterna var enda parti som motsatte sig samhällsbyggnadsnämndens positiva svar på förslaget.

– Vi tycker inte att det hör till den kommunala kompetensen att bedöma böneutrop. Det är ett meddelande som proklameras och som kan kränka andra grupper och därför anser vi att det här är en polisfråga, säger KD-ledamoten Stefan Dayne till Dagen.

Enligt Anna Herdy (V), nämndens första vice ordförande, är det oklart om polistillstånd krävs.

– Det finns ännu ingen plats i Sverige där det finns böneutrop. Vi har inte uttalat oss om det behövs polistillstånd eller inte, säger hon till TT.

Som kyrkklockor

Nämnden har inte heller tagit ställning till de tre föreslagna alternativen för böneutrop: varje fredag i samband med fredagsbönen, första fredagen varje månad, eller två gånger per år.

Enligt Ismail Okur ligger moskén 700–1 000 meter från närmaste bostadsområde.

– Så det kan ju inte störa någon, säger han till TT och jämför ljudet från en böneutropare med ringande kyrkklockor.