Bondpojken som lämnade skolan prisas

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Foto: China Daily/Reuters

Den kinesiske författaren Mo Yan växte upp utan större tillgång på litteratur.

Sina första texter skrev han som soldat när han tog värvning i Folkets befrielsearmé 1976

Mo Yan föddes 1955 och är uppvuxen i Gaomi i Shandongprovinsen i nordöstra Kina, skriver Akademien. Han gick fem år i skola och var därefter tvungen att börja arbeta på gården. Därifrån hämtade han många historier.

1976 tog Mo Yan värvning i Folkets befrielsearmé och började studera på universitet. Inom armén arbetade han på en enhet för kulturverksamhet och dessutom som lärare.

Var hos pappan när han fick beskedet

En av de absolut mest glada i börssalen när Akademiens ständige sekreterare Peter Englund tillkännagav priset var en kinesisk tv-fotograf som skrek högt rakt ut, sträckte handen och knöt näven i en segergest.

– Han är en bondpojke själv som lämnade skolan när han var 12 år. Han skriver från ett inifrånperspektiv, samtidigt gör han det på ett underbart sätt, säger Peter Englund, som pratade med pristagaren tidigare i dag, till SVT.

Mo Yan skrev en av sina böcker för hand för att koncentrera sig bättre och för att göra sin dotter rik.

– Jag skrev min bok för hand, jag hade hört att kända personers handskrivna texter kunde vara värt en del pengar. Så originalet har min dotter fått för att bli rik, har Mo Yan sagt till Humanities..

Mo Yan har även berättat att han skriver med mycket smärta och att han hoppas att

– Jag hade mycket smärta när jag var ung för jag hade inte tillräckligt med mat eller tillräckligt med kläder, det var en mycket hård tid. Jag hoppas att om folk läser mina böcker om några hundra år kommer de att få reda på allt om människors vardag, har Yan sagt till Humanities.

Magisk realism

Mo Yans första novell publicerades i en litteraturtidskrift 1981 och genombrottet kom några år senare, 1986, med kortromanen Touming de hong luobo.

Mo Yans verk beskrivs som magisk realism och utspelar sig i hans hemprovins Shandong.

Tre böcker på svenska

Tre av Mo Yans böcker finns på svenska, "Det röda fältet", "Vitlöksballaderna", och "Ximen Nao och hans sju liv". Alla har getts ut av Tranan förlag.

Dessutom har hans verk har översatts till fler än tolv språk. Franska är det språk han översatts till mest, med 15 böcker.

I väst blev Mo Yan först känd som författare med romanen "Det röda fältet", som har filmatiserats av regissören Zhang Yimou 1987 med Gong Li i en av huvudrollerna.

Fakta: Mo Yan

Mo Yan (en pseudonym för Guan Moye) är född 1955 och uppvuxen i Gaomi i nordöstra Kina. Under kulturrevolutionen i Kina slutade han skolan för att börja arbeta, först inom jordbruket och sedan på fabrik.

År 1976 gick han in i Folkets befrielsearmé. Det var under tiden där som han började skriva. Hans första novell publicerades 1981. Mo Yan har vid sidan av sina romaner även skrivit åtskilliga noveller och essäer.

På svenska av Mo Yan finns böckerna Det röda fältet, Vitlöksballaderna, och Ximen Nao och hans sju liv.

Flera av hans verk innehåller skarp kritik av det samtida kinesiska samhället, enligt Svenska Akademien. Men Mo Yan har också öppet stöttat officiellt kulturpolitik, som bland annat stipulerar att konsten ska tjäna den socialistiska saken, och inte hota kommunistpartiet. För detta har kinesiska kollegor kritiserat honom, skriver AFP.

Var det rätt att Mo Yan fick Nobelpriset i litteratur?

Vem tycker du borde få Nobelpriset?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.