Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Bondfesten granskas
- Säpo riskerar böter

Säpos Bond-fest blir ett fall för konkurrensverket.

Myndigheten riskerar dryga böter om det visar sig att man brutit mot upphandlingsreglerna.

– Om vi får informationer om eventuella otillåtna direktupphandlingar tittar vi gärna på det, säger Jimmy Dominius, pressekreterare på konkurrensverket till Expressen.se.

Dagens Nyheters reporter Mattias Carlsson avslöjar på måndagen att Säpo höll en hemlig fest med James Bond-tema för sina anställda.

Tillställningen kostade 5,3 miljoner kronor, men gjordes utan upphandling – kontraktet gavs direkt till möteskonsulten Blick, skriver Dagens Nyheter.

Säpo kan nu komma att granskas av konkurrensverket. När Expressen.se talar med verkets pressekreterare, Jimmy Dominius, på måndagsförmiddagen har man än så länge endast tagit del av medieuppgifterna om festen.

– Om vi får informationer om eventuella otillåtna direktupphandlingar tittar vi gärna på det, säger Jimmy Dominius, pressekreterare på konkurrensverket till Expressen.se och tillägger:

– Det gäller oberoende om var informationen kommer ifrån, den här gången var det en tidning.

Ask: Bra med granskning

Justitieminister Beatrice Ask säger att det är bra att myndigheternas hantering av pengar granskas.

- Det är viktigt att statliga myndigheters anslag används på rätt sätt och med gott omdöme. De regler som finns ska naturligtvis följas. Jag har begärt en redovisning från myndigheten vad gäller hanteringen av den uppmärksammade konferensen och försäkrat mig om att regler och rutiner ses över, säger hon i ett skriftligt uttalande.

Enligt justitieministern finns det skäl till att reglerna ses över.

– Är man inte van vid att hantera sådant här och anlitar konsulter så kan det dra i väg och det får man vid en myndighet vara vaksam på, säger hon till TT.

Flera avslöjanden har den senaste tiden gjorts om vidlyftig representation och fester för miljoner och det är omöjligt att svara på om det rör sig om ett systemfel, säger Ask.

– Men det spelar ingen roll om det är ett enskilt exempel eller flera för det ska inte vara så. Vi hanterar skattebetalarnas pengar, det finns regler för verksamheterna och de ska följas. Det är viktigt när man upptäcker fel och misstag att man rättar till dem.

Kan få böter

Om konkurrensverket kommer fram till att Säpo felat kommer Säpo att dömas till att betala upphandlingsskadeavgift, en form av böter, i förvaltningsrätten.

Det högsta bötesbeloppet är 10 procent av kontraktsvärdet, men det handlar om minst 10 000 och max 10 miljoner.

Konkurrensverket har redan nu börjat titta på misstänkta uteblivna upphandlingar på Tillväxtverket, Stiftelsen för strategisk forskning och näringsdepartementet – tre andra statliga verksamheter som förekommit i rapporteringen den senaste tiden.

– Någon form av kommunikation har inletts i dessa fall, säger Jimmy Dominius till Expressen.se.