Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bönder får inte röja snö med traktorn

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Det är skillnad på en traktor och en traktor. 

Under flera år har Maskinringen Stångå-Svartådalen röjt snö i trakterna kring Kisa, enligt ett avtal med Vägverket. 

Den här säsongen skulle sammanslutningen av Östgötabönder även röja snö i Finspång, skriver tidningen ATL.

Men i Finspång duger inte bondens vanliga traktor. 

Om den inte klassas om och därigenom också får högre skatt.

Vägverket hade smugit in en klausul i kontraktet som säger att snöröjningen måste ske med trafiktraktorer. Något som bönderna i maskinringen missade. Några pengar tänker Vägverket inte betala ut så länge Maskinringen Stångå-Svartådalen använder vanliga bonnatraktorer för att få bort snön på Finspångs vägar.  - Vi har gjort en miss, säger maskinringens verksamhetsledare Roger Breid till tidningen ATL.

"Vi köper resultatet"

  Nu misstänker vissa Östgötabönder att Vägverkets nya hårdare krav har kommit efter påtryckningar från åkeribranschen vars traktorer skattas högre än bönders. Något som inte bekräftas av Vägverket.  På Vägverkets regionkontor i Jönköping har man en mer pragmatisk inställning till det hela, enligt tidningen ATL.  "Om någon röjde med helikopter skulle vi inte ha några invändningar. Vi köper resultatet inte metoden."

Kan ta en vecka

 Men Maskinringen Stångå-Svartådalen vill inte bråka med vägverket. Nu ska man snabbt försöka omregistrera traktorerna så att de får tillstånd att röja snö. Men det kan ta en vecka innan det är klart och traktorerna kan börja rulla i snösvängen. Så än länge får Finspångsborna härda ut i snöyran.

FAKTA

Du har kommit till en av de tio nya lokala sajterna på Expressen.
se.
Här rapporterar vi om senaste nytt i staden och blandar det med spännande bloggar, lokal radio och en rad nya mobila tjänster.
Här till vänster kan du välja den stad som bäst passar dig.
Har du ris eller ros? Är det något som saknas eller kunde göras bättre? Mejla oss på lokalt@expressen.
se

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.