Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bönder är skeptiska till klimatförändringar

Tv-bonden Per-Olov Johnsson tycker att miljömedvetenheten har gått lite till överdrift. ”Vi bönder får alltid skuld för att vara miljöbovar av forskarna”, säger han.Foto: Cornelia Nordström

Många lantbrukare är skeptiska till klimatförändringar och menar att egna erfarenheter ofta väger tyngre än forskning och vetenskap.

Detta visar en ny doktorsavhandling från Linköpings universitet.

Tv-bonden Per-Olov Johnsson känner igen sig i bilden.

– Allt ska vara miljövänligt numera, det kan gå lite till överdrift, säger han.

Forskaren Therese Asplund har doktorerat vid Linköpings universitet med en studie om hur lantbrukare uppfattar och resonerar kring klimatförändringarna. När hon intervjuade ett 40-tal bönder fann hon att många var kritiska till klimatförändringar.

– De började med att förklara att de inte riktigt tror på klimatförändringarna. Eller åtminstone inte att de skulle vara orsakade av människan. Många anser att naturliga klimatförändringar finns och alltid har funnits, säger Therese Asplund.

Det är de egna erfarenheterna som bönderna grundar sina slutsatser på. Många lantbrukare har jobbat länge och har minnen av milda vintrar på 1960-talet. Många var också skeptiska eftersom klimatforskare och medierna så enhälligt slagit fast vad som gäller.

– Jag gick in med inställningen att många skulle vara intresserade av att prata om tillexempel utsläpp av växthusgaser. Men i stället blev det en mer fundamental diskussion som kom att handla om huruvida klimatförändringar existerar. Underlaget för studien är för litet för att dra alltför stora slutsatser om hur alla bönder resonerar, säger Therese Asplund.

Tv-bonde skeptisk

Bonden Per-Olov Johnsson, känd från tv-programmet "Bonde söker fru", känner igen sig i forskningens bild. Han anser att allt går i cykler och att naturen har en förmåga att läka sig själv.

– Jag tycker att det har blivit lite överdrivet. Allt ska vara miljövänligt numera. Jag är också mån om miljön, men det måste ske inom rimliga gränser. Vi bönder får alltid skuld för att vara miljöbovar av forskarna, säger han.

Klimatforskaren Michael Tjernström håller inte med om att det har gått till överdrift.

– Jag tror att det kan handla om kommunikation och att bönderna är felinformerade om klimatfrågan. Om man inte vet vilka åtgärder som man kan vidta är en mänsklig reaktion att ignorera, säger Michael Tjernström.

Klimatforskare håller inte med

Han menar att en del av skulden ligger på klimatforskare som inte har lyckats förmedla informationen till bönderna. Men även att organisationer som Lantbrukarnas riksförbund borde ta sitt ansvar här.

– Jordbrukare kan känna sig träffade av samhället i stort och därför reagera med taggarna utåt mot klimatforskning, säger Michael Tjernström.