Bomull från barnarbete i H&M:s kläder

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Bomullen i H&M:s kläder har plockats av barn.
Foto: Nils Petter Nilsson

Klädjätten H&M tar avstånd från barnarbete. 

Men bomullen i deras kläder har plockats av barn. 

Det avslöjar SVT-programmet "Agenda" på söndagskvällen. 

Enligt människorättsorganisationer tvingas runt 450 000 barn i Uzbekistan att jobba på bomullsfälten i stället för att gå i skolan. 

 Bomullen de plockar hamnar i våra garderober. 

 I söndagens ”Agenda” i SVT avslöjas att klädkedjan H&M köper in bomullen - trots att de tydligt säger sig ta avstånd från barnarbete. Det uppger SVT Text. 

Borås Wäfveri har också bomullen

 Bomullen fraktas från Uzbekistan till Bangladesh, och därifrån vidare till klädjättens butiker. På vägen blandas den ofta upp och därför är det svårt att veta hur mycket av materialet i kläderna från H&M som är framställt av barn. 

 Också Borås Wäfveri, som tillverkar kläder för flera svenska kedjor, använder sig av bomullen, uppger SVT. 

 H&M:s pressinformatör Katarina Kempe säger till Expressen.se. att det inte är någon nyhet att det förekommer barnarbete i textilindustrin. 

 - Vi accepterar inte barnarbete hos våra leverantörer  och vill inte att det ska förekomma någonstans i förädlingskedjan. Andra aktörer får vi försöka påverka på annat sätt, och det gör vi sedan länge och tillsammans med andra företag, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.