Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bombningen av teatern i Mariupol – detta vet vi

Teatern i Mariupol bombades trots att det sedan flera dagar stod ”BARN” i stor vit skrift på marken utanför byggnaden.
Teaterbyggnaden efter bombanfallet. Källan är Azovregementet.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Teaterbyggnaden efter bombanfallet. Källan är Azovregementet.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Teaterbyggnaden efter bombanfallet. Källan är Azovregementet.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
Teaterbyggnaden efter bombanfallet. Källan är Azovregementet.
Foto: AP / AP TT NYHETSBYRÅN
En satellitbild på förödelsen.
Foto: MAXAR TECHNOLOGIES HANDOUT / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Bilderna på teaterhuset visar förödelsen.

Men uppgifterna om hur många civila som befann sig där går isär.

Och Ryssland hävdar att man inte ligger bakom.

Det här vet vi – och det här är fortfarande osäkert – om bombningen av teatern i Mariupol.

Bombningen mot teaterhuset i hamnstaden Mariupol i östra Ukraina inträffade i onsdags.

Enligt ukrainska myndigheter var det ett ryskt flygplan som fällde en bomb över byggnaden, har bland andra Reuters rapporterat. Ukrainas utrikesdepartement uppgav att bomben träffade mitt i byggnaden. Ingången till bombskyddet inne i teatern – stadens största bombskydd – som är placerat i källaren uppgavs också ha förstörts.

Satellitbilder från företaget Maxar Technologies har visat hur ordet ”BARN” stod skrivet på ryska både framför och bakom teatern. Enligt New York Times hade varningen om att barn fanns i teatern funnits där sedan i helgen innan.

Dmytro Kuleba, landets utrikesminister, var snabb med att kommentera attacken:

Ännu ett fruktansvärt krigsbrott i Mariupol. Massiv rysk attack mot teaterhuset där hundratals oskyldiga civila gömde sig. Byggnaden är nu helt förstörd. Ryssland kan inte ha varit omedvetna om att detta var ett civilt skydd.” skrev han på Twitter.

https://twitter.com/DmytroKuleba/status/1504141027879313412

Oklart hur många som vistades där

Serhiy Orlov, stadens vice borgmästare, menar dock att det kan ha varit så många som mellan 1 000 och 1 200 personer som tagit skydd i bygganden när bomben föll.

Enligt BBC, som hänvisar till Human Rights Watch, handlar det det i stället om någonstans mellan 500 och 800 personer, baserat på intervjuer med evakuerade.

Efter förstörelsen, i torsdags, rapporterade bland andra The Guardian att omkring 130 personer hade kunnat räddas dittills.

– Enligt våra uppgifter är fortfarande 1 300 människor kvar i källaren, i skyddsrummet, sade  Lyudmyla Denisova, Ukrainas ombudsman för mänskliga rättigheter, till Reuters.

På fredagseftermiddagen kom besked om att en person skadats svårt, men att ingen dödats i attacken, rapporterade AFP och Reuters. President Volodymyr Zelenskyj sade under lördagen att det inte finns någon information om dödsfall.

Teaterbyggnaden efter bombanfallet. Källan är regionala myndigheter.
Foto: DONETSK REGIONAL ADMINISTRATION / VIA REUTERS X80001

Än har inga siffror bekräftats av större internationella medier. Anledningen till att siffrorna varierar kraftigt kan vara att myndigheterna i staden inte längre har möjlighet att genomföra räddningsinsatser.

Enligt The Guardian pågår evakueringen fortfarande under lördagen, men intensiva gatustrider i staden försvårar den.

Stadens borgmästare Vadym Boitjenko uppger att 40 000 personer har kunnat fly Mariupol de senaste fem dagarna och att ytterligare 20 000 väntar på att evakueras, skriver BBC.

Ryssland: Attackerar inte civila mål

Rysslands officiella linje är att man inte attackerar civila mål. 

Landets försvarsdepartement förnekar att man utfört ett flyganfall mot teatern, enligt den ryska och statliga nyhetsbyrån RIA. I stället har landet hävdat att explosionen utförts av Azovregementet som är underställt Ukrainas nationalgarde, men som har nazistiska rötter och använder sig av nazistiska symboler. 

Samma sak hävdade Ryssland efter flygattacken mot ett barnsjukhus i Mariupol där både vuxna och barn dog. Ryssland menar att det är ett sätt för Ukraina att skylla på dem.

Satellitbild som visar hur ordet ”BARN” står skrivet på ryska framför och bakom teaterhuset.
Foto: Maxar Technologies/ AP/ TT NYHETSBYRÅN

Miljontals på flykt

Uppskattningsvis 300 000 människor befinner sig i Mariupol, som är omringad och beskrivs som avskuren från världen. Den är utan el och utan värme. Och flera larm har kommit om att både mat och mediciner är eller håller på att ta slut.

Vadim Bojtjenko, Mariupols borgmästare, säger till BBC att det inte finns någon stadskärna kvar och att hela staden bär krigets spår.

Enligt FN befinner sig nästan tio miljoner ukrainare på flykt. Det är nästan var fjärde invånare. I skrivande stund har över tre miljoner kunnat fly till angränsande EU-länder.

Hans bataljon har dödat 200 ryssar

Hans bataljon har dödat 200 ryssar: ”Bäst före-datumet på deras mat gick ut för flera år sedan”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.