Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bombmoped förvarades hos polisen i månader

Koppling till tidigare sprängning utreds.
Sprängladdningen låg gömd i en moped.Foto: Rickard Åbyhammar

Den moped med sprängmedel som nyligen förstörde en polisbyggnad i Linköping förvarades hos polisen i drygt två månader. Det framgår av polisens anmälan om tjänstefel som TT tagit del av.

"Mopeden togs i beslag den 30 maj 2019 och det misstänkt farliga föremålet har funnits i mopeden utan att personal upptäckt det till och med den 19 augusti 2019", står det i anmälan.

Det var en kvinna som anmälde mopeden stulen 26 maj. Anmälan lades ned samma dag men några dagar såg polisen en person köra mopeden.

"När föraren fick se polisbilen valde den att först gasa på och sedan svänga samtidigt som den la ner mopeden och hoppade av i farten", enligt anmälan.

Upptäcktes när ägaren skulle få den

Föraren sprang från platsen och mopeden togs i beslag. Det var först när den skulle lämnas ut till ägaren som sprängmedlet upptäcktes. Bomben detonerade när bombskyddet arbetade med mopeden och en förundersökning om förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse pågår. Polisen utreder också eventuella kopplingar till explosionen på Ådalagatan i Linköping tidigare i juni.

Den anmälan om tjänstefel som lämnats in har avskrivits.